Datum objave: 21. Svibanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Šibenčani s gnušanjem odbili razdvajanje plaža na muški i ženski dio

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gradska uprava nije prihvatila prijedlog koji je došao iz Splita da se dalmatinska kupališta razdvoje na muške i ženske dijelove s ciljem da se izbjegne miješanje žena i muškaraca i njihovo zajedničko kupanje.
Odluka šibenske uprave da na plažama ne treba separirati muškarce i žene naišla je na odobravanje među Šibenčanima koji su s gnušanjem komentirali splitske prijedloge:
1. da kupališta ne smiju biti zajednička za oba spola
2. da na kupalištima moraju biti zabranjene svake nepodopštine između žena i muškaraca
3. da o redu na kupalištu brinu posebni kupališni organi tj. kupališna policija

Polazište za razdvajanje kupališta na muške i ženske dijelove bila je tvrdnja da samo moralno zdrav narod može napredovati te je zbog toga primarna zadaća onemogućavanje nepodopština na kupalištima koje proizlaze iz neprirodne situacije da se muškarci i žene kupaju zajedno. Kupališta su najgori otrov za moral naroda i od njih nema goreg zla jer se na njima događa ono razulareno zajedničko igranje i valjanje skoro potpuno golih žena i muškaraca.
-Takva kupališta, bila je poruka iz Splita, rak rana je narodnog morala i protiv njih se treba boriti kao protiv najvećeg narodnog neprijatelja.
Očekivalo se da će splitska inicijativa da se kupališta razdvoje na muške i ženske dijelove izazvati u Šibeniku vatrene polemike uoči svečanog otvaranja sezone kupanja na Jadriji, ali reakcije su bile mlake, a splitska inicijativa je jednodušno - ismijana.
Bilo je to na današnji dan 21. svibnja 1936. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3