Datum objave: 01. Travanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Stanje hrvatske nacije: krase nas mir, sloga, vedrina duha i optimizam

Diana Ferić
Diana Ferić

Mir, sloga i disciplina, to su odlike, koja krase hrvatski narod i dokaz su njegove velike vitalnosti, a zahvaljujući njima on ostvaruje svoje nacionalne i ljudske ideale.

Zbog tih odlika nitko hrvatsku naciju do sada nije mogao niti provocirati niti zavesti na krivi put. Radi toga je kod Hrvata uvijek bila živa svijest o pravima nacije i njenim dužnostima, kao i vjera u neizbježnost prava na samoopredjeljenje. Odlika hrvatske nacije je da kod nje nikada nije bilo klonuća ni pesimizma. Hrvati nikada ne gube pamet, i Hrvat nikada, kada treba donositi važne odluku, nije u neprilici.

Narod je sačuvao vedrinu svojega duha. Naša inteligencija, kad god slušala glas narodnoga duha, kada radi prema diktatu narodne volje, uživala najveću potporu. Zato i u budućnosti kao i u sadašnjosti trebamo stalno hodočastiti do tih izvora narodnoga duha, na njima se krijepiti i tražiti snage za daljnji rad.

Politički zreli, dobro organiziran i složni hrvatski narod potvrdit će i u buduće, kad god bude ustrebalo, svoju konstruktivnost i svoju vrijednost. Zato hrvatski narod stalno ide od uspjeha do uspjeha, formira svoj život u skladu sa svojim potrebama, i čuva svoj bistri pogled na sve, što se njega tiče.

Ocjena stana nacije tiskana na letku koji se u Šibeniku pojavio na današnji dan 1. travnja 1940.
 

Iz kategorije: Nostalgija