Petak, 01 Ožujak 2019 06:43

NA DANAŠNJI DAN: Kaos u šibenskoj ludnici, prekobrojni umobolnici odbijaju ići u Zagreb

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Kaos u šibenskoj ludnici, prekobrojni umobolnici odbijaju ići u Zagreb

Prenatrpana šibenska ludnica zatražila je pomoć gradske uprave i suda jer je došlo do pobune umobolnika nakon što je 20 težih slučajeva otpremljeno u Stenjevac.
Ostali umobolnici koji su trebali biti premješteni u Zagreb kako bi se stanje u ludnici barem donekle normaliziralo, odbili su i samu pomisao na to, a s tim se nije složila ni njihova rodbina. Neki su se umobolnici sakrili, a neki pružaju otpor premještaju u Zagreb.
Kako se doznaje navodno među umobolnicima ima i prikrivenih komunista koji su se u ludnicu sklonili od progona, ali iz bolničke uprave tvrde da to nije istina i da je šibenska umobolnica politički čista.
Dogodilo se to 1. ožujka 1941. godine, 44 dana prije dolaska talijanske vojske i fašističke okupacije Šibenika. Prekobrojni psihički bolesnici, osim dvadeset dvojice koji su prebačeni u Stenjevac, ostali su u Šibeniku. Nikada nije potvrđeno da su se u umobolnici skrivale osobe koje su bile progonjene zbog političkih razloga. 
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!