Datum objave: 31. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Konobaricama zabranjen rad iza 22 sata

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je donio odluku da konobarice u ugostiteljskim objektima ne smiju biti zadržane na poslu nakon 22 sata. Posebno stroge kazne predviđene su za vlasnike ugostiteljskih objekata i poduzeća tj, poslodavce kod kojih se ujutro zateknu na poslu konobarice koje su prethodnog dana radile u večernjoj smjeni do 22 sata.

Ovu uredbu grad Šibenik je donio u cilju zaštite žena od izrabljivanja uvažavajući okolnost da su one, osim što su zaposlenice, uz to ( i oprije svega) supruge i majke koje moraju brinuti o svojoj obitelji i djeci. Šibenik je svoju odluku u obliku prijedloga poslao i nadležnim državnim institucijama sa željom da se uvede opća zabrana rada konobaricama nakon 22 sata i pošteda od rada u jutarnjoj smjeni, ako su prethodnog dana radile do 22 sata.

P.S.
Ova odluka počela se primjenjivati u Šibeniku na današnji dan 31. siječnja 1935. godine, međutim već krajem te godine uočeno je da je poslodavci ne provode. Zbog toga je u siječnju 1936. godine došlo do sukoba sindikata kavansko - hotelskih zaposlenika i poslodavaca. Sindikat je zahtijevao potpisivanje kolektivnog ugovora u kojem bi, između ostaloga, bila regulirana prava konobarica, a poslodavci su ga izbjegavali potpisati jer "nisu upućeni u njegov sadržaj".
Šibenska gradska uprava, koja je donijela Uredbu o zabrani rada konobaricama nakon 22 sata, nije stala na stranu sindikata pa je njena vlastita inicijativa propala.
 

Iz kategorije: Nostalgija