Nedjelja, 20 Siječanj 2019 08:55

NA DANAŠNJI DAN: Šibenik postao prvi grad koji je službeno zabranio grudanje!

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN: Šibenik postao prvi grad koji je službeno zabranio grudanje!

Šibenik je zabranio grudanje i svaku drugu djelatnost bacanja snijega na druge, odnosno međusobnog gađanja rukama ili na drugi način napravljenim grudama od snijega.

Odluku o zabrani grudanja donio je na današnji dan 20. siječnja 1962. godine Savjeta za opću upravu i unutrašnje poslove Sekretarijata za opću upravu i unutrašnje poslove Narodnog odbora Općine Šibenik. Prijedlog da se u Šibeniku zabrani grudanje podnijele su članice Konferencije za društveni položaj žene i obitelji koja se bori protiv diskriminacije i segregacije žena smatrajući da u Šibeniku kada padne snijeg dolazi do "masovnih pojava nasilja nad ženama, a posebno djevojkama i djevojčicama".

-Grudanje je postalo manifestacija nekažnjenog iživljavanja nad ženama, majkama, djevojkama i djevojčicama od strane nasilju sklonog dijela muške populacije. Mi možemo razumjeti da poneko grudanjem izražava simpatiju pa i ljubav prema nekome jer ne nalazi drugog načina da iskaže simpatiju, ali to su malobrojne iznimke u općem nasilju nad ženama koje nastaje čim padne i najmanji snijeg kao što je to slučaj ove godine. Stoga tražimo da se grudanje zabrani, a ako do njega i dođe da se tretira kao akt kažnjivog nasilja i nasrtaja na ljudska prava žena".

Odluka o zabrani grudanja u Šibeniku donijeta je jednoglasno pa je od 20. siječnja 1962. godine Šibenik postao prvi (ijedini) grad u Hrvatskoj u kojem je grudanje bilo službeno zabranjeno. To bi trebalo imati na umu ako ove godine padne snijeg jer zabrana nikada nije povučena pa je formalno pravno još uvijek na snazi.
 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!