Datum objave: 14. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN: Iz Šibenika otišla 3564 nezaposlena radnika, na Zavodu ih ostalo samo 205

Diana Ferić
Diana Ferić

Zbog odlaska 3564 nezaposlena radnika u druge krajeve i inozemstvo, na evidenciji šibenskog Zavoda za zapošljavanje ostalo je samo 206 osoba koje traže posao.

Među njima su 84 osobe koje se nisu uspjele zaposliti tijekom prethodne dvije godine. Stručnjaci ocjenjuju da brojke ne odražavaju pravo stanje nezaposlenosti u Šibeniku jer se veliki broj nezaposlenih ne prijavljuje Zavodu za zapošljavanje i ne traži posredovanje Zavoda u potrazi za poslom nego se snalazi sam ili radi na crno.

Od 3564 nezaposlena radnika koji su otišli iz Šibenika, šibenska ekspozitura Zavoda za zapošljavanje novčano je pomogla 964 tražitelja posla za podmirenje troškova traženja zaposlenja u drugim krajevima ili inozemstvu napose u prekooceanskim zemljama.

Šibenske općinska uprava nije zadovoljna ovakvim stanjem te najavljuje veća ulaganja u šibensko gospodarstvo kako bi se zaposlili ne samo Šibenčani nego i oni koji u Šibeniku kao perspektivnom industrijskom i pomorskom gradu žele raditi i živjeti.

Bilo je to na današnji dan 14. siječnja 1936. godine.

P.S.
Istog ovog dana, 14. siječnja 1936. godine Šibenikom su se pronijele uznemirujuće glasine da se sprema veliko zlo, da će "svanuti crni mjesec" i da će svijetom poteći more krvi. Predznak nesreće bila je vijest da je je jednom šibenskom težaku ovca ojanjila janje s dva tijela, osam nogu i jednom glavom
 

Iz kategorije: Nostalgija