Petak, 04 Siječanj 2019 07:09

NA DANAŠNJI DAN - Uhićeno cijelo selo zbog kolektivnog ubojstva kamenovanjem

Napisala: 
NA DANAŠNJI DAN - Uhićeno cijelo selo zbog kolektivnog ubojstva kamenovanjem

Svi punoljetni muškarci i žene iz sela Kljaka uhićeni su i dovedeni iz drniškog pritvora u šibenski okružni zatvor zbog osnovane sumnje da su počinili osobito teško ubojstvo kamenovanjem.

Uhićeni žitelji Kljaka dovedeni su u Šibenik na današnji dan 4. siječnja 1929. godine kako bi u pritvoru dočekali suđenje. Stavlja im se na teret da su zajednički, dogovorno i smišljeno ubili svog sumještanina Božu Ajdinića i to na "naročito originalan i okrutan način, a to je kamenovanje".

Prema policijskom zapisniku mještani Kljaka dogovorili su se da stanu na kraj "zulumu Ajdinovića" koji ih godinama maltretira, potkrada, ucjenjuje i ozljeđuje u tučnjavama koje izaziva. Još gori postao je kada se vratio iz tamnice na koju je bio osuđen zato što je jednu svoju susjedu izbo nožem tako da je jedva ostala živa.

Zbog Ajdinovića, stoji u policijskom zapisniku, u Kljacima se nije moglo živjeti, a da ih zaštiti ni nakon nebrojenih žalbi nisu poduzeli ništa ni općina Drniš ni žandarmerija iz Šibenika. Zato su odlučili sami obračunati se s Ajdinovićem. U sumrak, kada se vraćao kući, dočekali su ga u zasjedi i kamenovali. Na kamenovanje su se odlučili zato da se krivica za ubojstvo ne bi mogla svaliti ni na koga pojedinačno, a tko je predložio da se Ajdinovića kamenuje, nisu htjeli odati.

Ajdinovića su susjedi gađali kamenjem sve dok nije izdahnuo. Nemajući drugo rješenje policija je uhitila cijelo selo. Još se dvoji što učiniti s onima koji još nisu punoljetni, a ima indicija da su i oni sudjelovali u kamenovanju. U Dalmaciji se ne pamti takvo ubojstvo niti je zabilježen takav slučaj da je uhićeno cijelo selo. 

 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!