Datum objave: 03. Siječanj 2019

NA DANAŠNJI DAN – Predstavljen projekt novog Šibenika, grada 21. stoljeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi Šibenik, moderni grad za 21. stoljeće koji će ponuditi europsku razinu kvalitete života i slijediti dinamični razvoj svog gospodarstva te se otvoriti prema turizmu i izrasti u istinsko upravno i kulturno središte sjeverne Dalmacije, ciljevi su projekta urbane preobrazbe Šibenika.

Ovim projektom predviđena je gradnja novog kazališta, potpuno preuređenje Poljane te preobrazba prostora Drage u novo poslovno, prometno i turističko središte grada s perivojima, podzemnim parkiralištem za automobile, željezničkom stanicom i reprezentativnom zgradom gradske uprave.

Prema planu predviđena je izgradnja željezničke stanice uz obalu, tik uz prošireni gat Vrulje osposobljen za prihvat velikih turističkih brodova. Do željezničke stanice i hotelskog kompleksa na mjestu hotela za samce, hotela "Krka", carinarnice i zgrade Inchiostri, vodi nova turistička cesta. Pored željezničke stanice i pristaništa za brodove je ulaz u podzemne garaže, a iznad njih je reprezentativni trg s nizom terasa i reprezentativnom zgradom gradske uprave te nizom poslovnih objekata u čijim su prizemljima restorani, barovi i drugi neophodni sadržaji.

Do novog središta Šibenika s Poljane se dolazi novom ulicom u koju se ulazi s kružnog toka na Poljani, preko bivšeg kina "Tesla", iza zgrade Crvenog križa. Kina "Tesla" više nema, ali se na sjevernoj strani Poljane gradi novo, suvremeno kazalište u kojem će biti i višenamjenska kino dvorana. Povijesno šibensko kazalište potpunom restauracijom dovodim se u prvobitno stanje i postaje ekskluzivni teatar te svojevrsna "recepcija" između novog Šibenika koji se prostire od Poljane do bolnice i starog Šibenika. Potpuno se obnavlja i redefinira gradski perivoj, a najveće promjene događaju se na Poljani. Novi glavni šibenski trg imat će tri cjeline; glavno šetalište s dopunskim sadržajima na sadašnjem mjestu, perivoj ispred Narodne banke koji će nastati uklanjanjem kina "Tesla" i crkve Gospe van Grada, te treći na Vanjskom.

Pitanje smještaja tržnice još je otvoreno. Predložene su dvije lokacije. Prvi je prostor kuće Škarica, ali je on upitan zbog neposredne blizine novog kazališta, a drugi je sjeveroistočni dio Drage gdje bi se uklanjanjem starih objekata stvorile terase na kojima bi se uredila atraktivna tržnica kakvu nema ni jedan grad u Dalmaciji.

Projekt novog Šibenika, grada za 21. stoljeće predočen je javnosti na današnji dan 7. siječnja 1954. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija