Datum objave: 27. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN – Kupalište „Jadrija“ počelo graditi kupalište „Martinska“

Diana Ferić
Diana Ferić

Izgradnja kupališta „Martinska“ na Martinskoj, duž najljepšeg dijela obale Šibenske luke, počela je na današnji dan 1937. godine.

Turistički odbor grada Šibenika izgradnju novog kupališta povjerio je kupalištu „Jadrija“, odnosno Zadruzi „Jadrija“, a rok za dovršenje radova bio je lipanj 1938. godine.

Na sjednici Turističkog odbora nije bilo sloge oko pitanja gdje treba izgraditi novo kupalište. Dio članova odbora smatrao je da novo kupalište treba izgraditi na obali Paklena, a dio je bio za Martinsku. I jedni i drugi imali su jake argumente, ali je na kraju ipak prevagnula Martinska. Smatralo se naime da je Martinska „bolji izbor u pogledu turističke budućnosti Šibenika od bilo koje druge lokacije jer je uz Jadransku turističku cestu i pristanište za ukrcaj i iskrcaj putnika i vozila“.

Postojao je još jedan važan argument da se novo šibensko kupalište izgradi upravo na Martinskoj. Turistički odbor smatrao je da će turisti upravo s Martinske vidjeti Šibenik „u njegovoj ljepoti i sjaju“ te da će biti „osobito oduševljeni kada na Martinsku dođu noću jer će katedrala sv. Jakova biti osvijetljena reflektorima“.

Za uređenje kupališta „Martinska“ i nabavu reflektora za osvjetljenje katedrale Turistički odbor Grada Šibenika podigao je kredit, a Zadruzi „Jadrija“ zaprijetio je da će „ako ne prione izgradnji kupališta na Martinskoj, osnovati novu, konkurentsku zadrugu“.

Šibenčani su ne Martinskoj počeli kupati još početkom 20. stoljeća, a kupalište po kojem je Martinska ostala zapamćena građeno je tijekom zime i proljeća 1937. i 1938. godine. Svoje zlatno doba Martinska je doživjela pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. 
 

Iz kategorije: Nostalgija