Datum objave: 19. Studeni 2018

NA DANAŠNJI DAN - Zakletva šibenskih lovaca kralju Petru II. i otadžbini Jugoslaviji

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski lovci na današnji dan 19. studenoga 1934. godine položili su zakletvu na vjernost kralju Kraljevine Jugoslavije Petru II. i otadžbini Jugoslaviji.

Lovaca koji su se željeli zakleti kralju i otadžbini bili je u tolikom brojni da je svečanost morala biti organizirana na igralištu nogometnog kluba "Osvit" na Šubićevcu.

Prije polaganja zakletve predsjednik društva Bogdan Iljadica održao je govor u kome je među ostalim rekao:

-Drugovi lovci! Ovaj sastanak sviju lovaca ovog sreza upriličen je danas, da položimo zakletvu vjernosti Njegovom Veličanstvu Kralju Petru II. i Otadžbini. Čvrsto sam uvjeren, da je svaki od nas došao pun sreće što će moći ovdje  izustiti one svete riječi zakletve vjernosti, koje inače svaki od nas u srcu nosi. Jugoslavenska nas je majka u kršnoj Dalmaciji ovako odgojila. Rođeni smo i odgojeni u klisuri na tvrdom kamenu, na kojem se kule i tvrđave grade da odole vremenu i ljudskoj navali, a takovi hoćemo i mi biti. Povrh naše kolijevke prohujali su crni oblaci i bljeskale su munje, vjekovima su vladali lavovi gadni, orlovi crni i vučice bijesne, koji nisu uspjeli da nas slome. Ostali smo kraj svega toga čvrsto na nogama, vjerni svome rodu, rodu slavenskome. Hvala višnjemu Bogu i prolivenoj svetoj krvi velikih i viteških junaka, silom rastavljena braća našla su se u zagrljaju, u krilu majke svoje, naše domovine Jugoslavije. Drugovi! Zakletve nisu prazne riječi, jer smo zakletvom vezali naše poštenje i obećali vjernost. Treba da stisnemo naše redove čvrsto uz našeg mladog Kralja, za spas otadžbine, za našeg Kralja, čiji su otac, djedovi i pradjedovi slavnog roda Karađorđevića pokazali i dokazali i svetom krvlju zapečatili vjernost i ljubav svome rodu i otadžbini. Sad pozdravimo našeg Kralja Njegovo Veličanstvo Petra II. i Kraljevski Dom, da ih svemogući Bog požive na mnoge vjekove! Živio Kralj Petar II.

Poslije govora predsjednika lovci su ispalili plotun iz lovačkih pušaka, a onda su položili za­kletvu vjernosti Kralju Petru II. Zakletvu su ovjerili šibenski sreski načelnik gospodin Broz, predstojnik policije gospodin Zaklanović i predsjednika Poglavarstva grada Šibenika gospodin dr. Kurajica.

Iz kategorije: Nostalgija