Datum objave: 26. Listopad 2018

NA DANAŠNJI DAN - Za ubojstvo sedamnaestogodišnjeg muža dobila 2 godine zatvora

Diana Ferić
Diana Ferić

Ana P. iz Grebaštice, stara 22 godine proglašena je krivom i osuđena na dvije godine zatvora zbog ubojstva svog supruga Matu P. starog 17 godina.

Ana je počinila zločin teškog ubojstva tako što je svom mužu smrskala glavu kamenom. Trebala je po optužnici i zakonu biti kažnjena doživotnim zatvorom, a tužiteljstvo je najavljivalo da će tražiti za nju čak i smrtnu kaznu.

Ipak to se nije dogodilo. Ana P. opisana kao "sitna seljanka s prkosom u očima, nemirna sva u nervoznim pokretima živaca, s neobičnim ptičjim crtama lica na kojima se vidi da je prerani seksualni život štetno djelovao na njen fizički i umni razvoj" dobila je vrlo blagu kaznu.

Senat šibenskog suda kaznio ju je s tek dvije godine zatvora uvaživši obranu njenog odvjetnika dr. Nikolića koji je obrazložio "psihološku analizu utjecaja zaostalog sela na optuženu koja je prezrena što je izgubila poštenje, izopćena iz svoje sredine i sa žigom sramote, potpuno uništena i prezrena bila dovedena u nenormalno stanje iz kojeg nije vidjela izlaza".

Odvjetnik Nikolić ukazao je da brak je između dvadesetdvogodišnje Ante i sedamnaestogodišnjeg Mate koji koji je bio slabašan, nerazvijen, zaostao i uopće još nije bio seksualno razvijen, nije bio brak iz ljubavi ili potrebe nego zajednica utemeljena na kupoprodajnom ugovoru kojeg su zaključili Matini roditelji da bi dobili besplatnu radnu snagu.
-Mate je, - kazao je odvjetnik Nikolić, samo poslušno izvršavao zapovjedi svojih roditelja i nije imao pojma o svojim bračnim dužnostima. Kada se obračunala s Matom u jednoj svađi, ona se zapravo osvetila njegovim roditeljima koji su je ponizili i obezvrijedili. U takvom stanju, bez predumišljaja, zamagljene svijesti počinila je u bezumnom stanju zločin kojeg skoro ne sjeća.

Tijekom svjedočenja, ostalo je zapisano, otkrila se grozna slika života u zaostalim šibenskim selima u kojima još postoje primitivni običaji, u kojima maloljetni dječaci moraju postati muževi nesretnih žena koje su iskoristili i odbacili njihovi očevi, a brakovi između rođaka pa i unutar iste obitelji nisu nikakva iznimka.

Tužitelj, odvjetnik Cebalo, bio je drukčijeg mišljenja. On je smatrao da se Ana svjesno sadistički iživljavala nad svojim djetetom-mužem te da je namjerno izazivala sukobe da bi se na kraju mogla nekažnjeno osvetiti. Cebalo je, osim toga, smatrao da je Mate, s obzirom da je bio kržljav i premlad, bio žrtva svoje fizičke nemoći.

Presuda, izrečena na današnji dan 26. listopada 1936. godine, primljena je ravnodušno. Optužena nije odavala nikakve osjećaje, a mještani Grebaštice koji su pratili suđenje povukli su se u tišini.

O ovom zločinu, presudi i suđenju koje je otkrilo strahovitu zaostalost šibenskih sela, u Šibeniku se malo govorilo.


 

Iz kategorije: Nostalgija