Datum objave: 28. Rujan 2018

NA DANAŠNJI DAN: Slavna holivudska glumica Mona Maris posjetila Šibenik i kino „Tesla“

Diana Ferić
Diana Ferić

Mona Maris, slavna holivudska glumica, vrlo lijepa, atraktivna i elegantna žena doputovala je u Šibenik krajem rujna 1934. godine. Odsjela je u hotelu “Krka”. U gradu se zadržala nekoliko dana, a unajmljenim gliserom i automobilom otišla je na izlete do Zlarina i Slapova Krke.

U Šibeniku zbog dolaska filmske dive nije bilo nikakvog posebnog uzbuđenja, a tek nešto veća grupa Šibenčana okupila se na današnji dan 28. rujna 1934. godine ispred kina “Tesla” gdje je glumicu čekao automobil kojim je otputovala iz Šibenika prema Splitu i Dubrovniku.

Mona Maris, odjevena u elegantnu haljinu, zaogrnuta krznom, na iznenađenje znatiželjnika, zabilježio je šibenski novinar Manfred Makale, nije se pojavila iz smjera hotela „Krka“ odakle su svi očekivali da će doći nego je izašla iz kina „Tesla“! Kako se kasnije doznalo slavna je glumica željela vidjeti kako izgleda kino u kojem se prikazuju njeni filmovi. Bila vrlo zadovoljna jer je kino bilo uredno, a pozornica nad kojom je postavljeno platno ukusno uređena palmama i cvijećem.

Kada je doputovala u Šibenik Mona Maris je imala 31 godinu. Iza nje je već bila bogata filmska karijera. Bila je slavna i poznata širom svijeta. Njen boravak u Šibeniku izazvao je uzbuđenje tek nakon što je otišla. Prema bilješkama novinara Manfreda Makale, Mona je mirno, skromno, neupadljivo odjevena šetala Šibenikom. Bila je sama, a jedina njena pratnja bio je vozač koji ju je dovezao u Šibenik. On je stalno bio odjeven u vozačku odoru i hodao je glumici s lijeve strane stalno korak iza nje. Veću pozornost lijepoj strankinji nisu posvećivali ni konobari u kavani „Astorija“ gdje je jedno jutro naručila kavu, ali je otišla popivši tek gutljaj.

Kako je zašto Mona Maris došla u Šibenik, nije nam poznato.

Slavna glumica, pravim imenom Mona Maria Emita Capdevielle, rođena je u Buenos Airesu 7. studenoga 1903. godine. Kao iznimno nadarenu i pametnu djevojčicu majka ju je dovela u Europu gdje se školovala i besprijekorno naučila francuski, engleski i njemački jezik. Počela je glumiti još kao srednjoškolka u Francuskoj i Engleskoj, ali je filmsku karijeru započela u Njemačkoj gdje su joj argentinski diplomati u Berlinu omogućili audiciju za veliku njemačku filmsku tvrtku UFA. Odmah su je angažirali. Nakon što je u Europi snimila nekoliko uspješnih nijemih filmova, 1929. godine otišla je u SAD-e, u Hollywood gdje je njena karijera procvjetala. Glumila je u nizu filmskih hitova s najslavnijim holivudskim zvijezdama tog doba kao što su Busterom Keatonom, Humperyom Bogartom, Cary Grant, Ginger Rogers i Clark Gable. Bila je izvrsna pjevačica i sjajna plesačica, ali je slavu stekla odličnom glumom, elegancijom, ljepotom i profinjenom erotičnošću.
Svoj posljednji film „Camila“, snimila je 1984. godine.
 

Iz kategorije: Nostalgija