Četvrtak, 15 Prosinac 2016 14:58

JESTE LI ZNALI kako su neki ugostitelji u Šibeniku jamčili da su pošteni

Napisala: 
JESTE LI ZNALI kako su neki ugostitelji u Šibeniku jamčili da su pošteni

Moralno poslovanje i iskrenost prema kupcu prije su izgleda bili puno jači nego danas. Tako je ugledni šibenski ugostitelj Petar Miletić Petrić, vlasnik jedne od najpoznatijih toverni u legendarnoj Masnoj ulici, 1912. godine objavio oglas u kojem sam za sebe zahtijeva kaznu od 1000 kruna (u današnjem novcu nešto manje od 100 000 kuna), ako se kod njega u podrumu ili njegovom lokalu nađe patvoreno vino? Oglas je objavljen nakon što su u Šibeniku, gradu nadaleko poznatom po odličnom vinu, državni inspektori kod nekih ugostitelja, ali i težaka, pronašli velike količine patvorenog vina. Bila je to velika afera u koju su kao stručnjaci za patvorenje vina bili upleteni i neki šibenski ljekarnici.


 

Gradnja doma za JK Val trebala je početi još 1936. godine

 

Konačno je ovih dana srušena baraka JK Vala i trebala bi početi gradnja novog primjerenog prostora za rad tog kluba. Jeste li pak znali da je 18. listopada 1935. godine bilo najavljeno da će početkom veljače 1936. godine početi gradnja doma (barake) za potrebe jedriličarskog kluba „Val“ te da će radovi biti završeni već do sredine travnja? Gradnju doma za Jedriličarski klub Val „u dolačkoj uvali kod vile Meznarić“ bila je odobrila Direkcija pomorskog saobraćaja Kraljevine Jugoslavije iz Splita, temeljem projekta kojeg je priložila uprava JK „Val“. Zanimljivo je da gradnja doma JK „Val“ nije započela ni 1936. godine pa ni narednih 80 godina. Ugovor koji će konačno omogućiti gradnju doma JK „Val“ potpisan je tek 3. ožujka 2016. godine. Potpisali su ga Marin Paić, predsjednik Jedriličarskog kluba „Val“ i gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Iako je ugovorom predviđeno da JK „Val“ novi objekt na mjestu staroga izgradi za pet godina, u „Valu“vjeruju da će taj projekt ostvariti već do kraja godine.

 

 

Objavljeno u Nostalgija
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!