Datum objave: 01. Kolovoz 2023

ZEMLJA DIDE MOG / Anton Dobra već 20 godina pruža turistima doživljaj, a ne puki smještaj u uvali Tratinska na Žirju

Diana Ferić
Diana Ferić

Rijetko tko bi Antona Dobru svrstao u rubriku "Zemlja dide mog" koju posvećujemo ljudima koji su napravili nešto dobro i poduzetno na svojoj djedovini jer ga se uglavnom mnogi povezuje s politikom. Godinama je bio vijećnik u Gradskom vijeću Šibenika. Bio je ugostitelj, poduzetnik u nekim komunalnim djelatnostima, iznajmljivao je apartmane u Šibeniku, ali on već 20 godina na Žirju razvija turizam „za dušu i tilo”, turizam po mjeri gostiju koji dolaze uživati u netaknutoj prirodi i živjeti po pravilima domaćina.


„Mnogi ne znaju da sam ja fetivi Žirjanina po materi i ćaći. Mater mi je iz obitelji Grguričin, a otac Dobra, dakle oboje su rođeni Žirjani i ja se time ponosim. Moj otok stalno promičem na društvenim mrežama. Ja se ovdje, na svojoj djedovini, u uvali Tratinska već 20 godina bavim turizmom. Napravio sam svojim rukama tri male kamene kuće, uklopljene u okoliš, okružene mediteranskim biljem koje sam sam zasadio. Gosti ovdje uživaju u iskonskoj prirodi i u druženju s nama, domaćim ljudima i u našem stilu života”, priča Dobra koji je u taj raj za turiste uložio puno vremena, truda i rada, ali mu nije žao jer zna da bi otočni turizam upravo tako trebao izgledati.

„ Svoje apartmane ne nudim ni u jednoj agenciji popus Booking.com ili Novasol. Uzdamo se u promidžbu od usta do usta. Uglavnom nam dolaze Slovenci koji su prezadovoljni ovim što im pružamo. Ja nisam iznajmljivač nego domaćin. To nije ono kako se radi u Šibeniku. Daš turistu ključeve, zahvališ mu što je došao i toje to. Ovdje ih ujutro vodim po otoku u brze šetnje, skupljanje ljekovitog bilja, priljepaka, školjaka, divljeg luka. Pripremimo od toga doručak Oni se poslije toga odmaraju na način na koji to žele, a uvečer smo opet skupa uz domaće specijalitete, priču, uživanju u tišini i cvrčanju cvrčaka” , kaže Dobra.
Turiste uče životu na tom pučinskom otoku na kojem su lokalni stanovnici i vatrogasci, policajci i komunalni redari pa tako gosti za sobom nikada neće ostaviti smeće i otpad, Ponašaju se domaćinski i odgovorno.

„Ma koje Michelineve zvjezdice, koja Esplanada. To je ono što naši gosti žele i čemu se vraćaju”, zaključuje Dobra, a više poslušajte u našem video prilogu u kojem Dobra s ljubavlju govori o svom otoku, o onomu kako se nekada na njemu živjelo kada je imao 4 000 komada stoje,a sada svega nekoliko kokoša ili kada su Žirjani na vesla odlazili u lov na srdele na Kornate i ujutro ih prodavali na šibenskoj peškariji do toga kako danas turistima ponuditi te draži tog najudaljenijeg šibenskog naseljenog otoka.

 

 

Video

Iz kategorije: Multimedia