Datum objave: 21. Veljača 2012

Krenula pokladna povorka s Baldekina

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Kako je bilo i najavljeno, karnevalska povorka krenula je u 15. 30 sati s Baldekina  uz veliki broj Šibenčana koji su statirali kao promatrači. No, i maškaranih je bilo dosta, a  bili obučeni prema zadanoj temi ali i pojedinačno, prema svom nahođenju. U 16 sati je sastanak svih maškara ispred zgrade Županije gdej će s eodržati suđenje Krnji. Krnje je ove godine, po svom izgledu benigan - riječ je o snješku što je aluzija na protekle snježne nevolje ŠIbenčana. 

 

 

 

Vladavina maškara u Šibeniku završava  danas velikom karnevalskom povorkom i pokladnim plesom. Povorka kreće s Baldekina u 15:30 sati, a oko 16 sati maškare obalom stižu ispred zgrade Županije, gdje će se održati suđenje Krnji koji će skončati u vatrenoj buktinji i biti bačen u more. Nakon toga slijedi zabava na rivi i okolnim kafićima uz nastup grupe Deep in rock.
Lutak Krnjo izrađen je u šibenskom kazalištu, a za njegov ovogodišnji izgled zaslužan je scenograf Branko Lovrić Caparin. Krnjo će do zadnjeg trenutka ostati iznenađenje, a saznali smo tek da će biti snježne tematike, s obzirom na nedavne atmosferske prilike.

Zbog karnevalske povorke bit će reguliran i promet u gradu, a stanovnici Doca i Obale, na potezu od hotela Krka prema Docu obavještavaju se da će promet rivom biti zatvoren danas od 16 do 19 sati. Policija če regulirati promet ulicama kuda se povorka bude kretala, od Baldekina prema rivi pa će od 15,30 do 16 sati biti otežan promet za prijevoznike u javnom gradskom prijevozu.

Skraćena nastava u svim školama

Zbog maškara je danas skraćena nastava u svim osnovnim i srednjim školama u gradu. Obje smjene nastavu će završiti do 14 sati kako bi svi se svi školarci stigli maškarati i na vrijeme stići na povorku. Zbog toga nastava za jutarnju smjenu traje od 8 do 11 sati, a za popodnevnu od 11 do 14 sati. Svi satovi su skraćeni i traju 20 minuta.
Zbog vremenskih nepogoda, ove je godine vladavina maškara u Krešimirovom gradu trajala nešto kraće. Naime, maškare su od gradonačelnika dr. Ante Županovića ključeve grada preuzele 14.02.
Organizatori su Grad Šibenik, DND Šibenik, gradski vrtići, osnovne i srednje škole, udruge građana, HNK Šibenik.

Iz kategorije: Kultura