Datum objave: 21. Svibanj 2011

Gradnja suhozida u Vodicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Dan suhozidne baštine Grada Vodica obilježen je danas radionicom vještine tradicionalnog suhog zidanja kamenom koju je održao službeni meštar Grada Vodica za suhozide, bunje i zidanje usuho Ivan Juričev Grginov kod Rašine bunje ispod Gospinog svetišta na brdu Okitu. Taj jedinstveni kulturni događaj organizirala je Turistička zajednica Grada Vodica u suradnji s Muzejom grada Šibenika i dr. Jadranom Kalom, trenutno jedinim zaštitnikom i zagovornikom vrijednosti suhozidne baštine u Šibensko – kninskoj županiji. Skup kod Rašine bunje koja je kao suhozidni spomenik uvrštena u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i Registar bunja i suhozida Grada Vodica, privukao je brojne turističke djelatnike, turističke vodiče ali i građane koji su željeli naučiti vještinu obnove starih i podizanja suhozida.

Raritetnost Rašine bunje

Izbor Rašine bunje kao mjesta obilježavanja Dana suhozidne baštine Grada Vodice nije ni malo slučajan. Kako smo doznali od dr. Jadrana Kale, u Hrvatskoj među desetak tisuća suhozidnih građevina postoje svega četiri koje imaju više međusobno spojenih prostorija od kojih su u samo dvije prostorije spojene izduženim prolazima, a jedino je u vodičkoj Rašinoj bunji prolaz između prostorija dovoljno visok da je iz jedne u drugu moguće proći bez saginjanja! Rašina bunja je hrvatski raritet, a još je zanimljivije da bunje najbliže njoj  moguće pronaći tek u Italiji, u okolici grada Aberbella.Rašinu bunju podigla je krajem 19. stoljeća vodička obitelj Strikoman Gradio ju je  Josip Strikoman uz pomoć svoga oca Markiola te da ju je 1906. godine dovršio njegov sin. Gotovo sve bunje na području Šibensko – kninske županije, osim onih na Srimi koje su, čini se, starije izgrađene su u to vrijeme. One naime potječu iz vremena kada je težacima omogućen otkup zemljišta od feudalaca i kada je porastao interes za obrađivanje zemlje te širenje posjeda krčenjem makije. Kako je većina tog zemljišta bila udaljena od naselja naši su težaci podizali privremene sezonske nastambe koje su koristili za vrijeme poljodjeljskih radova.

Vodice jedine brinu o suhozidnoj baštini

Grad Vodice trenutno je jedini grad u Hrvatskoj koji brine o svojoj suhozidnoj baštini. Štoviše, za obnovu i zaštitu suhozida utemeljen je posebni proračunski fond iz kojeg potpore mogu dobiti svi građani Vodica koji žele obnoviti i urediti svoje bunje i suhozide. Svaka obnovljena bunja upisuje se u registar suhozidne baštine Grada Vodica i uključuje  među vodičke turističke atrakcije. Put do njih se označava službenom signalizacijom, a turističke vodiče se educira kako bih znali do njih dovesti turiste i objasniti im o čemu je riječ.  

Iz kategorije: Kultura