Datum objave: 16. Travanj 2024

Dramski amateri iz Murtera gostovali u Šibeniku sa svojom nagrađivanom predstavom "Na rivi

Diana Ferić
Diana Ferić

Dramski amateri iz Murtera sinoć su i šibenskom kazalištu izveli svoju hvaljenu predstavu na rivi, u organizaciji Lions kluba Šibenik. Riječ je o pravoj goldonijevskoj komediji obogaćenoj elementima lokalnog folklora i to na arhaičnom murterskom govoru punom živopisnih kletvi i metafora. Uspjeli su postići interakciju s gledateljima koji su smijehom popratili niz situacija na sceni. U predstavi se posebno ističe uspješna scenografija koja zorno dočarava arhitekturu malog mjesta uz more. Za nju  je zaslužan redatelj  predstave Vedranko Šikić Balara.  

Predstava je nastala 1975. godine iz pera velikana murterskog kulturnog stvaralaštva Ive Šikića Balare te je u režiji Miodraga Šikića izvedena 45 puta, uvelike obilježivši ‘zlatno doba murterskog dramskog amaterizma’. 
Višestruko nagrađivanu predstavu, u novoj, proširenoj verziji, Dramski amateri Murter ponovno su postavili u svibnju 2022.  godine. Ivo Juraga Nadov nadogradio je tekst pa je  predstava “Na rivi” dobila i treći čin.
 
U režiji Vedranka Šikića Balare premijerno je izvedena kroz program obilježavanja 100. obljetnice Dramskih amatera Murtera.  
Uloge: Mate Juraga - JURE, Blanša Kovačev - ŠINKA, Sonja Ježina - MARICA, Ive Šikić - TONI, Ljiljana Pleslić - NADA, Luka Lukin - STIPE, Antica Markov - MATIJA, Luka Kovačev - MATE, Boris Papeša - JOSO RUNDAŠ, Jure Mudronja - POŠTAR.
63. FESTIVALU HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA u konkurencije 20 izabranih predstava iz cijele Hrvatske i više od 300 sudionika naša predstava NA RIVI nominirana je u pet kategorija i  dobila je nagradu za njegovanje kulturne baštine i Mate Juraga za glavnu mušku ulogu. 
Kao najnominiranija predstava,  NA RIVI je pozvani i na  17. Međunarodnom festivalu amaterski kazališta.
Iz kategorije: Kultura