Datum objave: 18. Srpanj 2023

ŠIBENIK DANCE FESTIVAL / Nakon četiri veličanstvena nastupa u Parizu Kibbutz stiže u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon što je oduševila zaljubljenike u plesnu umjetnost u Francuskoj, Kibbutz Contemporary Dance Company stiže u Hrvatsku.

Ta je izraelska plesna kompanija, jedna od najcjenjenijih na svijetu, prošli tjedan imala čak četiri izvedbe plesne predstave Asylum koreografa Ramija Be'era na velikom pariškom ljetnom festivalu Paris l'Eté.

Ovdje nam je bilo predivno s četiri rasprodane izvedbe Asyluma i čudesno snažnom reakcijom publike svake večeri“, rekao je Yoni Avital, direktor međunarodnih komunikacija KCDC-a.

Plesači KCDC-a jednako dobru atmosferu očekuju u Šibeniku u petak 28. srpnja 2023. godine kada će u sklopu Šibenik Dance Festivala nastupiti na tvrđavi sv. Mihovila.

U međuvremenu francuski mediji pišu o izvedbama koje su oduševile tamošnju publiku i kritiku. Le Monde Be’erov koreografski jezik opisuje kao eksplozivan, animalan i vrlo tjelesan, a predstavu smješta u kontekst njegove osobne i obiteljske povijesti.

Njegovi su roditelji preživjeli holokaust. U Izraelu su osnovali kibuc u kojem Rami Be’er i danas živi. Odrastao je okružen umjetnošću. Rano se počeo baviti plesom, a od 1996. godine umjetnički je direktor KCDC-a koji ove godine slavi svoju 50. obljetnicu.

Nastup u Šibeniku koji se naslanja na zlatni jubilej KCDC-a, treće je gostovanje te plesne kompanije u Hrvatskoj. Ovdašnji zaljubljenici u vrhunsku plesnu umjetnost dobro pamte njezine nastupe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Nastup u Šibeniku KCDC-u bit će prvi u našoj zemlji na pozornici pod vedrim nebom.

Očekujemo atmosferu koja oduzima dah! Tvrđava sv. Mihovila je veličanstvena! Bit će nam to uistinu posebna pozornica za nastup s pogledom na more“, kazao je Avital.

U predstavi Asylum Rami Be’er preispituje pojmove kao što su identitet, otuđenost, potlačenost, diskriminacija, dominacija, sloboda, pripadnost, imigracija, domovina, čežnja i dom. Prema njegovim riječima, ti su pojmovi egzistencijalno relevantni za svakog čovjeka, ma gdje se on nalazio u prostoru i vremenu.

Kibbutz Contemporary Dance Company uzor je mnogim plesnim umjetnicima diljem svijeta, a njegovi nastupi magnet su ne samo za poznavatelje plesne umjetnosti, nego i za one koji tek upoznaju njezinu ljepotu. Postav KCDC-a je tehnički besprijekoran i fizički eklektičan, a krasi ga jedinstven dinamični senzibilitet.

Izvedba predstave Asylum bit će vrhunac 12. izdanja Šibenik Dance Festivala.

Festival se organizira u suradnji s tvrđavom kulture Šibenik.

Dodatne informacije:

https://web.facebook.com/events/627439199024242
https://www.youtube.com/watch?v=5dR_JHSCnvw

Iz kategorije: Kultura