Datum objave: 30. Rujan 2019

Šibenska gimnazija, poviješću "pritrujena" dobila sveobuhvatnu monografiju, za svoju 110 godišnjicu osnivanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenska gimnazija koja ima tradiciju dugu 110 godina dobila je svoju drugu monografiju u kojoj je slikom, riječju i dokumentima dočarana njezina bogata povijest, a promovirana je večeras u Interpretacijskom centru "Civitas Sacra" u Šibeniku, u nazočnosti brojnih generacija njezinih profesora od one najstarije živuće garde u kojoj su profesori Hermina Maričić, Ljerka Dodik, Vesna Mrša, Ivica Slipčević, prof. Nikola Antulin Kolja,  Paško Bubalo, Maja Klarić do sadašnjih profesora te važne odgojno - obrazovne šibenske institucije. Urednik te monografije je mr. sc. Josip Paić, dugogodišnji profesor fizike u toj  srednjoj školi koji je zadnjih nekoliko godina bio njezin ravnatelj, a od 1. rujna je u mirovini. Ta je monografija njegov svojevrstan hommage Gimnaziji koju nije dugo vodio, ali je ostavio dubok trag pokrećući niz aktivnosti od uređenja školskog vrta kao aboretuma do osnivanja gimnazijskog internetskog radija GAV.


" Gimnazija je od svojih početaka bila važan dio razvoja Šibenika i Hrvatske, a takva je i danas. U ovoj monografiji sažeto je sve što je se bitno događalo u životu naše gimnazije, a izdali smo ju u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku", kazao je prof. Paić.

 

U prvom dijelu monografije Draženka Požar Perković iz Državnog arhiva u Šibeniku piše o razdoblju od 1909. do 1977. godine, od osnivanja tadašnje Niže realke do vremena kada je gimnazija ukinuta zbog Šuvarove reforme, napominjući da su njezini profesori u učenici uvijek bili napredni i da su se borili za samosvjesnost svog naroda od Austrougarske do talijanske i njemačke okupacije pa i kasnije u socijalizmu. U socijalizmu je gimnazija dobila naziv "Gimnazija šibenskih heroja" upravo da bi se naglasila i ta njezina politička uloga.


Drugi dio monografije koji se odnosi na ponovno osnivanje šibenske gimnazije 1991. godine, sada pod nazivom Gimnazija "Antuna Vrančića" napisala je profesorica povijesti Jasminka Paić sažimajući sve što se u tom m razdoblju događalo od nastave u ratnom razdoblju do brojnih aktivnosti u slobodnoj Hrvatskoj koji tu školu čine jedinstvenom i posebnom. Posebno je istaknula ulogu pokojnog profesora Vlade Sabionija koji je osnovao i vodio gimnaziju u ratnom tom vremenu.

Predstavljanje te monografije posebno je inspiriralo šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa koji se prisjetio kako je on, kao dječak od 10 godina prvi put ušao u tu zgradu koja je izgrađena 1937. godine i u njoj je završio malu maturu, a posebno je istaknuo važnost toga što je ona u slobodnoj Hrvatskoj ponijela ime Antuna Vrančića koji je pomalo zanemaren kao povijesna ličnost i diplomat. Svojih se gimnazijskih dana, pozdravljajući skup prisjetio i šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta izražavajući zadovoljstvo što mu gimnaziju pohađa i najstarija kći i što se se tradicija nastavlja.

 

"Ponosna sam što je ova monografija ugledala svjetlo dana, jer se ideja za nju rodila još prije 10 godina kada smo slavili 100. godišnjicu postojanja šibenske gimnazije i tim povodom organizirali i prvu izložbu o njezinoj povijesti . Ideju za knjigu dao je profesor Ivo Livaković. ", kazala je Jasminka Paić, a u publici je bila i Alemka Livaković, supruga pokojnog prof. Livakovića, koji je najduže bio na čelu šibenske gimnazije. Nakon njega rekord po dužini staža drži Ivanica Belemarić, jedina ravnateljica u povijesti šibenske gimnazije koja večeras nije mogla doći već je poslala poruku potpore izdavanju monografije. Monografija je tiskana u nakladi od 500 primjeraka.

 

Inače sutra, 1. listopada šibenski gimnaziju počinje voditi novoizabrani ravnatelj Zoran Smolić koji je također bio na večerašnjoj promociji.
      

Iz kategorije: Kultura