Datum objave: 22. Srpanj 2019

Španjolski Shash u Šibeniku: Modno savršenstvo nesavršenog na tvrđavi Barone

Diana Ferić
Diana Ferić

Bezvremenska estetika modne marke Shash iz Madrida osvojila je  sinoć Šibenčane na srednjovjekovnoj Tvrđavi Barone. Tamo je dizajnerica Saša Šašić organizirala hrvatsko predstavljanje kolekcije Infusion.

Riječ je o kolekciji koja polazište ima u japanskoj filozofiji wabi sabi.


„Wabi sabi slavi savršenstvo nesavršenosti! Taj japanski svjetonazor potiče ljude na otkrivanje ljepote u nesavršenosti i uživanje u kompleksnosti kakvu nam daruje priroda. Time potaknuta, stvorila sam kolekciju kojom dominiraju nesavršene, zakrivljene linije te, s druge strane, savršenstvo izrade. Japanska filozofija sjajno se naslanja i na moju težnju za stvaranjem bezvremenske mode koja veliku pažnju pridaje održivoj proizvodnji i ekologiji“, kazala je Saša Šašić, dizajnerica rođena u Gračacu. U Španjolsku ju je odvela želja za usavršavanjem u plesu, a tamo počela izrađivati plesne kostime. Želja da njezine kreacije sa scene iskorače na ulicu, stvorile su modnu marku Shash.
Ples je i dalje duboko ukorijenjen u kreacijama Saše Šašić. U kreiranju je vodi želja za slobodom pokreta, pa voli lepršave i predimenzionirane komade odjeće. Zbog povezanosti kreatorice sa suvremenim plesom šibenska je revija organizirana dan uoči otvorenja 9. Šibenik Dance Festivala.

 

„Predstavljanje Shash u Šibeniku ponovo mi je dalo mogućnost spojiti modu i ples. Drago mi je da smo mogli napraviti jedinstven performans s glumcima, plesačima i manekenima u ovom predivnom prostoru“, rekla je Saša Šašić.

Kolekcija Infusion ima poseban umjetnički pečat. Na Sašinu estetiku nadovezala se beogradska slikarica Marlena Dašić i stvorila crteže koji se sada nalaze s prednje strane haljina Shash. Na prethodnim kolekcijama slikarica je oslikavala podstave.
Materijali su prirodni, a posebne siluete imaju modeli od svile.

 

Shash se trenutačno širi Europom. Nakon što je osvojio Španjolsku, njegove se nove trgovine i proizvodnja pokreću u Stokholmu, Zürichu i Beču, a u planu je i dolazak brenda u Hrvatsku. Modna marka razvoj, priznaje dizajnerica, može zahvaliti i internetu, posebno influencericama koje nose njezine haljine.

Sašine kreacije rado nose, među ostalima, srpska glumica Branka Katić i bivša Miss Hrvatske Ivana Ergić koja je pratila i šibensku reviju omiljenog brenda.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3