Datum objave: 05. Lipanj 2019

Šibenska knjižnica na otvorenom postala dio velike svjetske organizacije Little Free Library

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjižnica na otvorenom u Šibeniku iz projekta OpenDoor Library koji je provela Kulturna udruga Fotopoetika uz podršku Grada Šibenika, Turističke zajednice i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, službeno je postala dijelom velike svjetske organizacije Little Free Library!
Registracijska pločica iz Amerike stiže u Šibenik za mjesec dana kada će biti postavljena na knjižnicu, djelo Marija Jurasa koja se nalazi na pročelju ureda Turističko – informativnog centra na šibenskoj rivi.

 

Little Free Library sa sjedištem u Hudson, saveznoj državi Wisconsin, je neprofitna organizacija koja inspirira milijune ljudi na čitanje, povezuje lokalnu zajednicu i potiče izmjenu knjiga po cijelom svijetu. Zahvaljujući Little Free Library, godišnje se u svijetu izmjeni na milijun knjiga čime se ujedno povećava dostupnost knjige svim godištima i kućnim budžetima.

 

Šibenska knjižnica na otvorenom posvećena Faustu Vrančiću postavljena je 25. svibnja ove godine, sadrži građu na stranim jezicima i hrvatskom, a knjige se mogu posuđivati i ostavljati – bez upisnine, bez članarine, bez plaćanja.

 

'Kulturna udruga veoma je ponosna na ovaj projekt koji smo realizirali u Šibeniku, ali s njim naše aktivnosti ne staju. Iako registrirana u Šibeniku, Fotopoetika djeluje na području cijele Hrvatske', istaknula je Snježana Klarić, voditeljica projekta OpenDoor Library.
Pred članovima Fotopoetike je zanimljivo ljeto jer ih čeka realizacija manifestacije Šumski pjesnici 2. kolovoza pored ponora Butori nedaleko od Grožnjana.

 

U sklopu manifestacije LjeTUj na Martinskoj, organiziraju program posvećen prijateljstvu šibenskog akademika Petra Guberine i frankofonog književnika i političara, Aimee Cesairea koji je upravo tijekom boravka u Šibeniku, tridesetih godina prošlog stoljeća počeo pisati poemu 'Povratak u zavičaj' Ona je ubrzo nakon izlaska iz tiska postala himnom svih crnaca svijeta. 'Martinska, to je moj Martinik', kazao je Cesaire i time upisao Šibenik u povijest crnačkog pokreta. Fotopoetika je pred potpisom ugovora kojim će osigurati novac za prevođenje Cesaireovog djela s francuskog na hrvatski jezik.
 

Iz kategorije: Kultura