Datum objave: 09. Svibanj 2019

Uz dojmljiv kulturni program u Šibeniku promovirana knjiga Marlona Macanovića o blaženom Aloziju Stepincu

Diana Ferić
Diana Ferić

Predstavljanje romana o životu blaženog kardinala Alojzija Stepinca 'Viktor Kardinalova pobjeda' autora Marlona Macanovića sinoć u atriju Muzeja grada Šibenika pretvorilo se u prvorazredan kulturni događaj uz domoljubnu poeziju i bogat glazbeni program. Promocija je organizirana na 121. godišnjicu  rođenja Alojzija Stepinca.

 

Prije tog događanja organiziran je posjet samostanskom muzeju Sv. Luce budući da sestre benediktinke u njemu brižno čuvaju štolu blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koju je koristio tijekom uzništva u Lepoglavi

Organizatori su bili Udruga braniteljice Domovinskog rata i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika 'Biskup Srećko Badurina'. Roman je predstavio ugledni šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović, a moderatorica je bila predstavnica Udruge braniteljice Domovinskog rata je dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

 

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović uvodno je naglasila odlike Stepinčeva karaktera kod hrvatskih branitelja: „U ljubavi prema svom narodu hrvatski branitelji nisu se dali ni od koga natkriliti, upravo kako je to za sebe napisao blaženik izričući svoju ljubav prema hrvatskom narodu. Stoga ovo zajedništvo večeras, simbola križa i mača, vjere i pouzdanja. Stepinčevo mučeništvo se nastavlja i danas. Na nama je odgovornost da se u ljubavi prema Stepinčevoj svetosti ne damo se ni od koga natkriliti. To je istinska snaga hrvatskog naroda.“

 

Branimir Zmijanović započeo je uvodnu riječ mišlju blaženog kardinala „Kad vam otmu sve, ostat će vam dvije ruke, sklopite ih na molitvu pa ćete onda biti najjači“. Naš hrvatski narod dao je mnoge velikane, svjetovne i duhovne, a naš blaženi kardinal Alojzije Viktor Stepinac nesumnjivo spada u najveće i najznačajnije velikane našeg naroda. Djelo koje večeras predstavljamo jedno je u nizu i doprinos borbi za istinu o blaženom kardinalu Stepincu, istinskom pobjedniku svjetla nad tamom.“

Stihove iz pjesmarice 'Glasovi vječnosti', autora Hrvoja Horvata, hrvatskog branitelja, čitala su Ljiljana Zmijanović i Viktorija Lokas, a stihove iz pjesmarice 'Ja se ne bojim' mlade autorice Lucije Zmijanović čitala je učenica Lucija Kulić.

U glazbenom djelu nastupili su profesori i učenici Glazbene škole Ivana Lukačića iz Šibenika; profesorica, pijanistica Gordana Pavić, i mezzosopranistica Nera Gojanović, te nagrađivani učenici Tedi Trkulja klavirskom izvedbom Frederic Chopin: Impromptu op.29 u As-duru, te Lovre Tunuković izvedbom na violončelu S. Saens: Labud. Narodni ples Perlipaja izveo je na klaviru učenik Jakov Zmijanović.

Mladi šibenski pijanist Tedi Trkulja, učenik je srednje glazbene škole Ivana Lukačića u klasi profesorice Mirjane Erceg Runjić. Ove godine je osvojio više nagrada: U Opatiji prvu nagradu, a u Zagrebu drugu nagradu u kategoriji dua zajedno s violončelisticom Ninom Luciom Perinom, te u Dubrovniku kao solist prvu nagradu.

 

Iz kategorije: Kultura