Datum objave: 03. Travanj 2019

Novost u šibenskoj Glazbenoj školi:Mali komadi za male ruke

Diana Ferić
Diana Ferić

Kristina Pešić, profesorica klavira u šibenskoj glazbenoj školi  Ivana  Lukačića osmislila je projekt pod nazivom "Mali komadi za male ruke "kojim se malim najuspješnijim i najvrjednijim polaznicima te škole, od prvog do trećeg razreda, pruža šansa da zajedno nastupaju i koncertiraju kako bi ih se na taj način istaknulo, ali i kako bi bi se otvorili jedan prema drugom i već od malih nogu stjecali samopouzdanje i sigurnost. Prvi koncert je održan prošlog  tjedna u Glazbenoj školi pred profesorima i roditeljima i unio osvježenje u dosadašnje programe te škole.

 

"Nastupio je po jedna kandidat iz svakog našeg odjela i to na klaviru, gitari, flauti, violini i violončelu. To su izabrani učenici, kako ih ja volim nazvati, brzi čitači nota, vježbači i, naravno, talentirana djeca. Htjela sam im priuštiti da se kroz formu zajedničkog nastupa pokažu i jedni drugima, da slušaju aktivno jedni druge, da upoznaju karakteristike drugih instrumenata, ali da se otvaraju i jedni prema drugima da nisu samo usmjereni na sebe i mamu i tatu koji plješću. Imali smo i jednu učenicu,kao gošću, iz osnovne škole 'Vjekoslava Kaleba' iz Tisnog, Miju, kojoj je puno značilo nastupati u našoj školi. Možda zvuči grubo što su izostavljeni i oni ne tako baš dobri, ali svatko može dobiti šansu svake sljedeće godine. Koncert je otvoren za sve jer se nova grupa učenika bira s novom školskom godinom", kaže Kristina Pešić.

 

Njezin je projekt podržao i ravnatelj Glazbene škole prof. Rudolf Vučić i odobrio da uđe u kalendar rada za buduće školske godine

 

"Nije to ništa posebno ni veliko, ali je jedna jedna drugačija forma koja omogućava djeci da osjete radost muziciranja,da se okupe oni najbolji te da budu poticaj za daljnje vježbanje kako jedni drugima,tako i onima koji nemaju naviku vježbanja. Ja djeci stalno naglašavam da su, bez obzira na njihov talent, svakodnevni rad i svakodnevno vježbanje presudni za uspjeh. Mi s njima u školi radimo individualno, tako da se na satu razvija jedan poseban, prijateljski odnos uz poštivanje i razumijevanje, ali disciplina rada je obavezna. Motivacija je od velikog značaja tako da je to bio razlog što sam inicirala održavanje zajedničkih koncerata najmlađih polaznika naše škole", ističe prof Pešić.

U šibenskoj glazbenoj školi već se niz godina svake srijede organiziraju individualni koncerti polaznika, uz odabir njihovih profesora.

 

Iz kategorije: Kultura