Datum objave: 14. Ožujak 2019

Predstavljen novi broj časopisa "Pegla" - stopostotni proizvod šibenskih gimnazijalaca

Diana Ferić
Diana Ferić

Novi, 17. broj Školskog lista Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku "Pegla" predstavljen je večeras javnosti u Gradskoj knjižnici, a novost je da su ga prvi put učenici sami i grafički dizajnirali i prelomili uz to što su pisali tekstove, fotografirali, ilustrirali .

Na 88 stranica donose niz tema, aktualnosti, intervjua, putopisa. " Namjera nam je prvenstveno bila da čitateljima približimo sve ono što se u proteklih godinu dana događalo u našoj školi, što smo sve radili, gdje smo bili, da im donesemo dašak svih tih događanja. Željeli smo biti zabavni i ležerni, ali istodobno smo obradili i neke ozbiljne teme poput štrajka profesora i ekologije"", kazala je profesorica talijanskog jezika Ana Višnjić koja je prvi put bila mentorica kod uređivanja i pripreme "Pegle".
Prisjetila s eda je ona bila učenica drugog razreda gimnazije kada je, prije 17 godina izašao prvi broj "Pegle" i tada nije mogla niti sanjati da će jednog dana ona uređivati taj časopis.

 

"To što smo učenicima ove godine dali i da grafički oblikuju časopis bio je pun pogodak jer je to za sve nas bio veliki izazov. Prvi put smo se s tim susreli. Puno nam je pomogao profesor informatike Andrej Klarić. Prva verzija nije bila dobra pa smo ga morali prelamati ispočetka. Zbog toga su nam i neke teme otpale. Bilo burno, kaotično,veselo, ali ovo mu je sigurno bilo najljepše iskustvu u proteklih godinu dana. Zbližila sam se s učenicima, bolje spoznala koliko su kreativni i talentirani, a oni su kroz rad na pegli stekli neka nova znanja i iskustva koja u nastavi ne mogu steći", istaknula je.

 

Sadržaj "Pegle" detaljno su predstavile glavna i odgovorna urednica Petra Maričić i članica redakcije Laura Galić.

Iz bogatog sadržaja teško je bilo što izdvojiti. Osim o događanjima poput Antuna, Vrane, obilježavanja dana kravate, Sjećanja na Vukovar obradili su na osobit način temu vezanu za predrasude o gimnazijalcima, donose stav anonimnog profesora o štrajku, niz reportaža i putopisa o mjestima koja su posjetili učenici ili pak profesori poput Marine

Mioč Olivari koja je bila u Hong Kongu, Vijetnamu i Kambodži ili pak Alekseja Klarića koji je posjetio Filipine. Objavili su i velik broj intervjua i s profesorima, nekadašnjim učenicima ali i Krešom Bengalkom koji im je bio gost na Vrani.

 

 

Čitajući "Peglu" doznat ćete i što muči šibenske gimnazijalce kojima pomaže Doktor Anonimus i uživati u temama iz kulture i sporta, ali i u modnom kutku u kojem su fotoaparatom zabilježili kako se gimnazijalci oblače ili pak u fotografijama zalaza sunca snimljenim upravo s balkona šibenske gimnazije.

Na promociji je nastupila klapa Gimnazijalke, te učenica Gimnazije Lana Plančić na violini, a Bernarda Klarin je recitirala  stihove Josipa Tomina.
 

Iz kategorije: Kultura