Datum objave: 01. Veljača 2019

Ipak se kreće:Šibenik dobiva "Arsenov fenjer" u "Brešanovoj izbi",a Brešan bistu

Diana Ferić
Diana Ferić

Dolaskom Jakova Bilića na čelo šibenskog kazališta, čini se, pokreće se konačno, s mrtve točke, projekt uređenja memorijalne sobe Ive Brešana, ali i program obilježavanja obljetnica vezanih za poznate Šibenčane, pa i neke stvaraoce izvan Šibenika koji su obilježili nacionalnu i svjetsku kulturu.

Prema ono što je Bilić kazao na današnjoj konferenciji za novinare koji je organizirao u povodu preuzimanja mandata ravnatelja, posljednjih dana u Šibeniku su održana dva sastanka predstavnika Grada, arhitekata i njega na kojima je dogovoreno da će se se memorijalna soba, ili kako ju je on nazvao "Brešanova izba" ipak urediti u bivšoj kazališnoj kavani, neovisno o projektu obnove zgrade šibenskog kazališta, dakle suprotno onomu o čemu je do prije nekoliko dana govorio gradonačelnik Šibenika Željko Burić. Osiguran je i novac. Sve se radi uz pristanak i u dogovor s Vinkom Brešanom.

"To neće biti klasična memorijalna soba nego prostor uređen Brešanu u čast u kojem bi trebao funkcionirati kao dnevni boravak kulturnjaka u kojem će se družiti uz obaveznu čašicu pića, a Badel je zaista zainteresiran da bude sponzor. U tom prostoru želimo organizirati različite programe vezane za književnost, poeziju, glazbu i druge vrste stvaralaštva kao i za obilježavanja obljetnica vezanih za poznate ljude i to ne samo iz Šibenika. Ti bi programi nosili naziv "Arsenov fenjer" koji bi ouhvatio svu širinu koju je Arsen kao kreativac imao. Osim toga, uvijek smo se pitali kako bi ta dva šibenska velikana zajedno funkcionirala ", kazao je Bilić.

Dok se to ne uredi,a to bi trebalo biti najkasnije do svibnja 2020. kao "Brešanova izba" funkcionirat će foaje kazališta, a pravo događanje u sklopu "Arsenova fenjera" bit će održano za Valentinovo. Glazbeno - poetsko - šansonijerska večer priprema šibenski glumac Šime Bubica s gostima glazbenicima. Nakon toga na istom mjestu bit će održana i večer posvećena Vesni parun na kojoj će nastupiti troje mladih šibenskih umjetnika koji još pohađaju Akademiju - Luca Alfier, Ante Gregov i Kristijan Šupe.

Pripremaju se druga događanja Ivi Brešanu u čast. Mladi umjetnik Nikola Vudrag izrađuje Brešanovu bistu koja će u svibnju, na njegov rođendan, biti postavljena u atriju šibenskog teatra. Bit će raspisan i natječaj za književnu nagradu "Ivo Brešan" i to za dramski tekst s mogućnost da se od njega napravi i scenarij za fil,. I na kraju, Dramski studio koji vodi glumica Orijana Kunčić priprema posebnu predstavu posvećenu Brešanu.   

Iz kategorije: Kultura