Datum objave: 24. Srpanj 2018

Senzulani Kirov balet "The edge" i erotični balet "Carmen" otvorili 8. Šibenik Dance Festival

Senzulani Kirov balet "The edge" i erotični balet "Carmen" otvorili 8. Šibenik Dance Festival
Diana Ferić
Diana Ferić

Dvostrukim baletnim programom i to „The Edge' Igora Kirova kao djela triptiha 'East and West' u produkciji baleta HNK Split i baleta Carmen Balázsa Vincze u izvedbi Nacionalnog Baleta iz Pečuha Ballet Pécs otvoren je u ponedjeljak uvečer na tvrđavi svetog Mihovila 8. Šibenik Dance Festival. U pauzi je nenajavljeno nastupila Jelena Rozga koja je nekada plesala balet, a šibenski festival od početka izravno podržava.

 

 

U publici su bila i poznata lica – fotograf Stefan Lupino, Maksim Mrvica, Loredana Bahorić te prvi ljudi Šibenika i Šibensko – kninske županije Goran Pauk i Željko Burić koji je, zajedno s organizatoricom  Zoranom Mihelčić otvorio taj Festival koji u Šibenik, upravo uz potporu Grada Šibenika, dovodi istinsku plesnu umjetnost.

 

 

Balet „The edge“ je majstorsko djelo Igora Kirova visoke estetike. Taj ples po rubu, kako je sam koreograf jednom rekao, je ispitivanje samog sebe i hrabrosti da se sunovratimo u nepoznato. Senzualne plesne duete muških i ženskih partnera prati glazba Vivaldija, Mozarta i Bacha koju su uživo izvele pijanistica Irina Smirnova i violonistica Ana Tošić D Ambra. Kirov je pokazao kako ljepota pokreta i senzualnost proizvedena kombinacijom pokreta ne poznaju
spol kao ni kreacijske granice.

 

 

'Carmen' je strastven,erotičan i dramatičan balet u izvedbi Nacionalnog Baleta Ballet Pécs-najstarije suvremene plesne trupe u Mađarskoj.Glazba G.Bizeta, uz snažne emocije iskazane zavidnom tehničkom vještinom izvođača.Koreografiju potpisuje Balázs Vincze. Ta drama o strasti , smrti i besmrtnoj ljubavi uz glazbu G. Bizeta ispričane majstorskom vještinom izvođača
.

Nacionalni Balet iz Pečuha najstarija je suvremena plesna trupa u Mađarskoj
.

Šibenik Dance Festival trajat će do subote, 28. srpnja, a u narednih pet dana na trima pozornicama – na Trgu Republike, u HNK Šibenik i na tvrđavi Barone bit će izvedene brojne baletne predstave, a u programu su plesni master class seminari i radionice za djecu.

 

Iz kategorije: Kultura