Datum objave: 22. Srpanj 2018

Henschel kvartet oduševio publiku u Šibeniku na humanitarnom koncertu za SOS dječje selo

Diana Ferić
Diana Ferić

Ljubitelji klasične glazbe u Šibeniku, kojih nema puno, ali su vjerna publika na festivalu Musica Appassionata užvali su sinoć na Hesnchel kvarteta u posebnom ambijentu klaustra samostana i crkve sv. Frane. Ne samo što su sudjelovali u posebnom glazbenom događaju nego su i pomogli SOS dječje selo budući da je koncert imao humanitarni karakter. Henschel kvartet je ambasador SOS dječjeg sela u kojem žive djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

 

Godine 1994., kada se violončelist Mathias Beyer-Karlshøj pridružio članovima osnivačima Christophu, Markusu i Moniki Henschel utemeljena je međunarodna karijera Henschel kvarteta, a Kvartet se u potpunosti posvetio komornoj glazbi. Već 1995. godine Kvartet je osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima u Evianu, Banffu, te u Salzburgu, a naredne godine osvojio je prvu nagradu i zlatnu medalju na Međunarodnom natjecanju komorne glazbe u Osaki. Uspješni debiji u svjetskim glazbenim prijestolnicama, uključujući hvaljeni BBC-jev prijenos uživo kada su nastupili kao zamjena za Juilliard kvartet, odveli su ih u sam vrh međunarodne komorne glazbe. “Ovo je, nema sumnje, jedan od najboljih sastava na svijetu, sjajan gudački kvartet.” (Los Angeles Times).

 

Glazbeno putovanje Kvarteta obilježeno je mnogim iznimnim događajima. Henschel kvartet nastupio je na službenoj svečanosti otvaranja Biblioteke Anna-Amalia u Weimaru (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine), obnovljene nakon katastrofalnog požara 2004. godine, te putovao u Bruxelles kao ambasador kulture Savezne Republike Njemačke. U ožujku 2010. imao je čast i privilegiju nastupiti u Vatikanu u nazočnosti Pape Benedikta XVI. Kvartet je redovito pozivan u kraljevsku palaču u Madridu kako bi nastupio na četiri Stradivarijeva instrumenta iz kraljevske kolekcije. U lipnju 2012. Henschel kvartet pozvan je da, kao prvi europski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede kompletne Beethovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Suntory u Tokiju. Iste godine violistica Monika Henschel postala je predsjednicom novoosnovane Udruge gudačkih kvarteta Njemačke, a 2013. godine Christoph Henschel imenovan je počasnim profesorom na Sveučilištu u Augsburgu.

 

Već svojim prvim nastupom u Hrvatskoj, na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama 2015. godine, ugledni Henschel kvartet osvojio je nagradu Orlando HRT-a, uz dojmljivo obrazloženje ocjenjivačkoga suda za glazbeni dio programa: "Oni su na tragu naslova jedne od njihovih europskih praizvedbi, a s pomoću vlastita vrhunskog zalaganja iskazali sve moguće „vizije i čuda“ što ih svojim slušateljima može ponuditi glazba. Bili su čas lirski sjetni, čas šarmantno duhoviti, čas dramatski uznemireni. To je u svakom slučaju bio jedan od najviših umjetničkih dosega u sveukupnoj glazbeničkoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara."

 

Vrhunac prošle i aktualne sezone obuhvaćaju koncertne turneje u Japanu, Kini i SAD-u.

 

Snimke Henschel kvarteta nagrađene su brojnim nagradama, uključujući nagradu njemačke kritike (Preis der Deutschen Schallplattenkritik ) te s nekoliko nagrada za nosač zvuka godine (IMW). Njihove nosače zvuka preporučivali su ugledni časopisi poput Gramophone Magazine, Sunday Times, kao i Süddeutsche Zeitung.

 

Ansambl redovito prihvaća pozive za održavanje predavanja i seminara na uglednim svjetskim institucijama, od Sveučilišta Yale u SAD-u do Royal Northern College of Music u Engleskoj i Sveučilišta u Melbourneu, Australija. Kvartet kontinuirano surađuje s Ministarstvom kulture Bavarske na glazbenim projektima za mlade u Münchenu.
 FOTO:Ante Baranić

Iz kategorije: Kultura