Datum objave: 10. Srpanj 2018

Skradin:Priprema za obilježavanje 40. godina Susreta dalmatinskih klapa u kojima je uživao i Ljubo Stipišić

Diana Ferić
Diana Ferić

Susret dalmatinskih klapa u Skradinu jedna je od najstarijih manifestacija takve vrste u Hrvatskoj, odmah poslije Omiškog festivala i da nije bilo rata ove godine bi slavila 42. rođendan. No tri se godine za vrijeme Domovinskog rata nije održavao pa će sljedeće godine, i to na poseban način biti obilježena 40. obljetnica tog festivala dalmatinske pjesme na kojem su nastupile brojne poznate klape. Zahvaljujući toj manifestaciji Skradin je bio i ostao jedna od centara klapskog pjevanja pa se u Skradinu posebno pripremaju za njezino obilježavanje.

 

„ Mi smo bili drugi festival dalmatinskih klapa u Hrvatskoj, a danas takve festivale ima skoro svako mjesto. Kada smo počeli bili smo jači od Omiškog festivala. Redovno je kod nas nastupila čuvena klapa „DC“ iz Solina, a rado je dolazio i pokojni Ljubo Stipišić Dalmata. Kako mu je supruga Žirjanka on bi ljeti bio na tom otoku, a onda je brodom dolazio u Skradin na naš festival kako bi se, sam je govorio, opustio. Na našem festivalu su 1976. godine prvi put nastupile i „Zadranke“, prva ženska klapa u Hrvatskoj. Nastupali su i Maestral, Linđo. Fortuna iz Bibnja, Vokalisti Salone i da dalje ne nabraja. Tada baš i nije bilo puno klapa kao što ih ima danas“, prisjeća se početaka Susreta dalmatinskih klapa u Skradinu Željko Žura, jedan od osnivača“.

 

Po njegovim riječima od prvog dana cilj im je bio njegovati izvorne klapske pjesme i tome su ostali vjerni do danas jer svaka klapa koja nastupi mora izvesti jedan izvorni napjev.

Prvi Susret dalmatinskih klapa u Skradinu bio je održan u kino dvorani s 220 mjesta, a došlo je više od 500 ljudi.

„Sjećam se da smo u početku skupljali stolice iz škola po skradinskom zaleđu da publika ima gdje sjesti. Sve smo to vozili i odvozili sami, volonterski. Nije ih bilo tako teško dopremiti koliko, nakon svega vratiti natrag“, kaže Žura.

Jedan od najzaslužnijih ljudi za očuvanje Susreta dalmatinskih klapa u Skradinu bio je pokojni Ivica Sušić, voditelj nekadašnje klape Skradinski buk, pa se svake godine, u sklopu Skradinskog ljeta, održava večer sjećanja na njega.

Voditelji na prvom Susretu klapa su bili Ivo Mikuličin i Nevena Friganović, dugogodišnja voditeljica na Županijskom radio Šibeniku, a godinu kasnije Nives Marenzi i Tomislav Crnogaća. Dugo godina je Susrete vodila poznata voditeljica s HTV –a Ana Brbora Hum, a nakon nje Lady Oreb.

Ove godine će Susret klapa u Skradinu biti održan 4. kolovoza.
 

Iz kategorije: Kultura