Datum objave: 19. Lipanj 2018

Institucija MDF -a, pjesnik Jakša Fiamengo izostao je prvi put unatrag 40 godina

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji Međunarodni dječji festival prvi je u proteklih 40 godina na kojem ne sudjeluje jedna od najpoznatijih hrvatskih pjesnika, akademik Jakša Fiamengo. On se, nakon teškog pada oporavlja u staračkom domu Zenta u Splitu. U mislima je s 58. MDF-om i poručuje da se dobro osjeća.

 

Fiamengo je čak 40 godina sudjelovao na MDF-u u različitim ulogama - kao selektor, novinar, autor jedne od najboljih predstava koje su otvorile MDF – Morsko more, ukratko jedan je od najjačih festivalskih institucija i zaljubljenika u MDF.

 

Podsjećamo na jednu od njegovih izjava o MDF-u.

 

„Šibenska su djeca ogledalo svog festivala - godinama ih je odgajao i razigravao, vodio za ruku, učio životu i ukusima, zabavljao i oplemenjivao. Pokazivao im ljepotu. I ove će godine biti tako, a tako će biti i narednih. Dok je grada i kamena na kojem se bijeli i koji ga puni svojim svjetlostima. Grad je to na čiji su festival - spomenimo se toga - i pucali. Ali on je izdržao. A i mi s njim. I djeca! - više se nikad, ni u najružnijem crtiću, ne bi smjelo dogoditi da se skrivaju od barbara koji im prekida igru i užitak, koji ne poštuje njihove godine i ljepotu, zanos pred nepoznatim što im veliki život već sada u izobilju nudi. Fešta je preživjela; novi se dani otvaraju Šibeniku u kojem se grad ne mjeri gradom, a ni godine godinama već - djecom! Njihovim očima i toplinom, znatiželjom i ljubavlju“.

 

Jakša Fiamengo je i jedan od aktera dokumentarnog filma koji HTV snima o MDF-u u Domovinskom ratu „Obrana dječje radosti“ i umjetnik i zaljubljenik u šibenski festival koji o tomu itekako ima što reći jer je na Festival dolazio i sve godine rata.
 

Iz kategorije: Kultura