Četvrtak, 08 Veljača 2018 14:53

Priče o običajima šibenskih otoka i priobalja pričaju nam večeras "Marame,šudari i hacoli"

Napisala: 
Priče o običajima šibenskih otoka i priobalja pričaju nam večeras "Marame,šudari i hacoli"

Zanimljiva izložba pod nazivom „Marame, šudari i hacoli šibenskih otoka i priobalja“ bit će otvorena večeras u Mujezu Grada Šibenika u 18 sati u organizaciji Gimnazije Antun Vrančić i Muzeja, a autorice su arheologinja Sandra Barešin i prof. povijesti Jasminka Paić koja je i inicirala postavljanje te izložbe.

„Moji roditelji su s otoka Kaprija i kao dijete stalno sam brodom putovala na taj otok i putem promatrala naše otočanke koje su sve redom imale marame na glavi. Te su marame imale poseban status i mi djeca ih nismo smjeli i taknuti rukom“, prisjeća se prof. Paić onoga što ju je intrigiralo još u djetinjstvu i iz čega je i nastala ova izložba.

Sandra Barešin ističe kako izgled marame, način vezivanja i mnogo toga drugog pričaju svoje priče iz kojih se može nešto naučiti o našoj povijesti. Recimo, u Šibeniku je vrijedio pravilo da bi momak koji je curi skinuo maramu s glace tu curu morao oženiti!.

Marame su od svojih baka, mama i rodbine prikupljali učenici šibenske gimnazije koji su pri tomu i zapisivali zanimljive detalje i pričice, a izložbu prati i atraktivni katalog.

FOTO:Facebook
 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!