Datum objave: 28. Prosinac 2017

Naše otkriće:Veza velikog Tina sa Šibenikom preko jedne razglednice

Diana Ferić
Diana Ferić

Mnoge poznate ličnosti iz svijeta umjetnosti vezane su za Šibenik, a do sada je bilo gotovo nepoznato da je sa Šibenikom veze imao i Tin Ujević!

 

Originalna razglednica koju je pjesnik Tin Ujević 1917. godine iz Pariza poslao svom prijatelju i tadašnjem političkom istomišljeniku, Milostislavu Bartulici u Čileanski grad Antofagustu pronađena je u Šibeniku.

Tin Ujević razglednicu s reprodukcijom portreta princeze Jeune, nizozemskog slikara Constantijna Netschera, napisao je i poslao 13. svibnja 1917. godine, a ona je u Antofagostu stigla je 24. lipnja 1917. godine nakon 42 dana putovanja.

 

Tin je adresu primatelja napisao latinicom dok je poruku napisao ćirilicom, a ćirilicom je napisao i svoje prezime u potpisu.

Poruka je podijeljena je u dva dijela. Njen prvi dio napisan je čitkijim i čvršćim rukopisom i krupnijim slovima, a drugi malim pisanim slovima.

Zagonetno je kako je ta razglednica dospjela u Šibenik i ostala sve do sada skrivena među spisima šibenske obitelji koja nije imala bilo kakve veze s Augustinom Ujevićem, Milostislavom Bartulicom i drugim akterima njihove kratke, ali burne i slabo poznate političke, anarhističke pa i terorističke aktivnosti u Šibeniku.

 

Cijeli tekst o Tinovoj razglednici iz 1917. godine te slabo poznatoj političkoj i anarhističkoj djelatnosti Tina Ujevića u Šibeniku možete pročitati u novom broju časopisa „Volim Šibenik“:

https://issuu.com/volimsibenik/docs/vsibenik-25-interactive-final

Iz kategorije: Kultura