Datum objave: 22. Studeni 2017

Čuvarice šibenske baštine, Šuštine, proslavile 12 godina uspješnog djelovanja

Čuvarice šibenske baštine, Šuštine, proslavile 12 godina uspješnog djelovanja
Diana Ferić
Diana Ferić

Članice šibenske kulturne udruge Šuštine koje slove kao njegovateljice i čuvarice šibenskog folklora i tradicije proslavile su večeras u šibenskom kazalištu 12 godina rada. Izvele su ono po čemu su od početka prepoznatljive, staro šibensko, takozvano mutavo kolo s napjevom „Oj Dobriću“, ali i mnoga druga kola koja ne potječi isključivo sa šibenskog područja. Kao gosti nastupili su KUD „zora“, muški ansambl „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca s kojima dugo surađuju i koji su im često i partneri u plesu budući da Šuštine okupljaju samo žene te KUD „Lira“ iz Vodica.

Program je započeo recitacijom pjesme o šuštinama koju je napisala Šibenčanka Neva Baranović.
Šuština, kopča na ženskoj nošnji i košulji, kako kaže pjesma Neve Baranović je ženu činila ženom. Curu curom. I svega je moglo falit, ali šuština nikad.

Šuštine su osnovane na poticaj profesorice Branke Kunčić koja ih je danas bodrila iz lože. Ispočetka ih je bilo petnaestak, a danas ih je više od 30, mahom žena u zrelim godinama. Cilj im je očuvanje i njegovanje bogate šibenske folklorne tradicije. Zahvaljujući njima očuvano je mutavo šibensko kolo čiji krojeni sežu u srednji vijek, a njegova izvedba temelji se na sjećanjima najstarijih sugrađana.

Istinski uživaju u pjesmi i plesu, kako su pokazale i večeras, ali ne kriju da bi rado da im se pridruži veći broj mladih, a posebno muški članovi kako ne bi trebale plesati jedna s drugom i plesove namijenjene parovima.

Iz kategorije: Kultura