Datum objave: 13. Rujan 2017

Šibenska modna dizajnerica Karmen Herceg "pokorila" Slavonski Brod

Diana Ferić
Diana Ferić

Dejana Mikleoš, novinarka slavonsko – brodskog portala pod nazivom SBPeriskop portal bila je oduševljena nastupom šibenske modne kreatorice i kostimografkinje Karmen Herceg, na nedavnim 4. Svjetkim umjetničkim igrama koje su održane u Slavonskom Brodu pa ju je tim povodom i intervjuirala. Tekst donosimo u cijelosti:

Nedavno sam bila model na njenoj reviji u sklopu WAG-a i osjećala sam se zaista božanstveno i bajkovito. Osim što sam model i dizajner sam, pa se smatram adekvatnom procijeniti i radove kolega. Za njene imam samo riječi hvale.
 

Kako je nastala kolekcija inspirirana junakinjama bajki?
Pošto je moja prva i prava ljubav kostimografija, a bajke su plodno tlo za stvaranje iskazivanje kreativnosti, odlučila sam iz najpoznatijih svjetskih priča junakinje povući u sadašnjost, tj. kako bi možda izgledale da su nastale danas.
 

Za istu ste kolekciju dobili i medalju. Jeste li istu očekivali? Prenesite nam svoje osjećaje.
Najiskrenije, nisam očekivala medalju za ovu kolekciju, jer sam prvi put sudjelovala na ovakvoj svjetskoj manifestaciji. U dva mjeseca sam osmislila i izradila 15 haljina u nadi da će publika uživati u reviji, za koju sam pomno odabrala i popratnu glazbu i rekvizite.
 

Koje materijale najčešće koristite u izradi?
Materijali koje najčešće koristim su saten, taft, čipka, skuba u zadnje vrijeme, ali eksperimentiram i s umetanjem i našivanjem različitih aplikacija koje sama izmislim i izradim za potrebe kostimografije.
 

Imate li uzore s domaće i strane modne scene?
Ne pratim previše ni domaće ni strane modne dizajnere ni časopise. Naravno da sam upućena u to što se dešava i što je u trendu, ali moj posao je stvaranje, a ne kopiranje mode, pa nastojim vise učiti o materijalima, krojevima i tehnikama izrade nego o prolaznim trendovima.

Što je ono što vas najviše inspirira?
Inspiracije mi nikad ne fali, bilo to u pitanju kreiranje individualno za nekog pojedinca, kolekciju, projekt. Lakše je kad poznajete stil nekog za koga radite, ali je veći izazov i sloboda nekom novome prodati svoju ideju nečeg novog.
 

Na čemu trenutno radite?Gdje vas možemo naći i vidjeti još više radova?
Imam vlastiti krojačko-dizajnerski obrt “KARMEN” u Brodarici pokraj Šibenika i tu radim unikate po narudžbi, tako da kod mene ne možete naći kopije ni masovnu proizvodnju. Trenutno surađujem s muzejom grada Šibenika na više projekata, od kolekcije Archaelogia viva, koja je već zaživjela na povijesnim nalazima prapovijesti, antike i srednjeg vijeka i čeka premijeru u EU parlamentu u Briselu.
 

Imali ste brojne suradnje, imate li možda najdražu?
Najdraže suradnje su mi sa Šibenskom gradskom stražom, jer sam ja njih “stvorila” 2006. i otada putuju Lijepom našom i Europom predstavljajući moj grad i rad.
 

Imate li neki zanimljiv događaj koji biste s nama rado podijelili?
Zanimljivi događaji postoje u svakom poslu, upoznate razne ljude i teško je izdvojiti sada…ali, evo: šivala sam vjenčanicu curi iz Rijeke, koja je došla na probu i sve je stajalo kao saliveno! Dok je ona otišla s kumom poručati, ja sam ju porubila, a u njoj je bilo 5metara satena i 25m tila, ukrasnih perli i kamenčića i nije mala stvar to posložiti da stoji na prvu savršeno.

Kad se ostavite svih šarenih materijala, nježne vilinske svile, bajkovite čipke i kraljevskog satena, tko je onda Karmen Herceg?
Kad posao stavim sa strane, Karmen Herceg sam ja, uvijek svoja, koja zna što hoće i trudi se to postići. Krenula sam iz nule, rođena sam fizički drugačija i rušila sam predrasude, nisam imala ni novca ni zaleđe, da me netko gura…ali, evo me tu. Volim plivati od 4-11 mjeseca sam u moru, zimi na bazenu, volim jogu i pilates, čitati i pisati, dobre filmove i glazbu, prirodu i putovanja, dobru hranu, djecu; imam fenomenalne prijatelje i obitelj, još da je malo vise novaca, gdje bi mi bio kraj…
 

Što je ono što vas čini sretnom, te što biste bili da niste dizajner ?
Da nisam dizajnerica, ne znam…opet bi se bavila nekom umjetnošću, slikanjem, pisanjem ili tko zna…i pomaganjem drugima, borbom za one slabije, za pravdu.
 

Koji su vam daljnji planovi?
Moji planovi za budućnost su pokušati naći način za uvući se u filmsku kostimografiju, vani naravno.
 

Što biste poručili mladim umjetnicima?
Mladim umjetnicima bi poručila da budu svoji, da nikog ne kopiraju i da ne odustaju, znači da krenu od malog i rade, na sebi i tome što vole, i naći ce svoj put. Netko će prepoznati talent.
 

I za kraj me zanima kako vam se dopao naš grad ?
Slavonski Brod je jako srdačan i simpatičan gradić, u kojem sam se osjetila dobrodošlo i ugodno, pa se nadam da ću opet imati priliku doći.
Karmen, mnogo sreće u daljnjem radu, iako je ona zagarantirana neprocjenjivom maštom koju posjedujete.

 

Iz kategorije: Kultura