Datum objave: 29. Kolovoz 2017

Počast velikanu:Spomen soba Ive Brešana uredit će se u bivšoj kazališnoj kavani u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku priprema projekt uređena izložbene, spomen sobe posvećene književniku Ivi Brešanu nakon što je njegov sin njegovu književnu ostavštinu i određene predmete koji su vezani za njegovo stvaranje poklonio Gradu Šibeniku. Za to su namijenili bivšu kazališnu kavanu koja se nalazi u prizemlju upravne zgrade HNK.

 

„ Ideja o tomu kako bi ta soba trebala izgledati je razrađena, šibenski arhitekti Ivana Lozić i Marko  Paić iz Arhitektonskog studija 25,4 mm izradit će izvedbeni projekt. Složili smo se s tim da to ne bi trebao biti samo prostor u kojem će biti Brešanova djela i predmeti vezani za nj već i prostor u kojem će posjetitelji moći uživati u interaktivnim sadržajima koji bi bili multimedijalni. Tu bi mogao biti i neki mali šank na kojem bi se moglo popiti piće, zapravo sve bi trebalo biti u Brešanovom duhu“, objašnjava Maja Trlaja, ravnateljica HNK Šibenik.

Projekt uređenja Spomen sobe Ive Brešana HNK Šibenik će prijaviti na natječaj za bespovratna sredstva Ministarstva kulture, a plan im je da soba bude uređena do sljedećeg ljeta. Čeka ih,uz ostalo, zahtjevan posao digitalizacije poklonjene građe.
 

"Drago mi je što se krenulo u taj projekt i što je to na sebe preuzelo šibensko kazalište budući da je moj otac ipak tu bio zaposlen. Slažem s eda to mora biti jedan multimedijski prostor u kojem će se moći i čitati njegova djela, gledati filmovi za koje je pisao scenarije i da tu budu zaista interaktivni sadržaji“, ističe Vinko Brešan.

Otkrio nam je da je među predmetima koje je darovao Gradu Šibeniku i stari kuhinjski stol na kojem je Brešan napisao sva dvoja djela. Nije bilo šanse da ih piše negdje drugdje!

 

Ivo Brešan će, ako se ta soba uredi, biti, nakon Dražena Petrovića, drugi Šibenčanin kojem će s njegov grad tako odužiti, s tom razlikom da je Draženovu spomen sobu ipak uredila fondacija koju vodi njegova majka.

 

Šibenik ima niz znamenitih ljudi i u novijoj povijesti, a Brešana, od svih njih dijeli to što je cijeli život ostao živjeti u Šibeniku i što je pokazao da je provincija zaista umni, a ne geografski pojam. Sva djela kojima s uvrstio i među velike europske, a ne samo hrvatske dramatičare napisao je u svom Šibeniku.

Iz kategorije: Kultura