Datum objave: 02. Srpanj 2017

Svečanost zatvaranje MDF bila je fijasko s polupraznim gledalištem i neprimjerenom predstavom

Diana Ferić
Diana Ferić

Možda je za sve kriva jezična barijera i nepoštivanja uzrasta za koji je bila austrijska predstava Boys Awakening kojom je sinoć zatvoren 57. Međunarodni dječji festival u Šibeniku,a li mnogima je to što su na pozornici vidjeli bilo krajnje neprimjereno za takvu prigodu, pa i skandalozno. Predstava je namijenjena djeci iznad 13 godina, a u publici je bilo najviše onih mlađih.

 

„Kroz različite dobne skupine, od djetinjstva, puberteta i adolescencije pa sve do odrasle dobi, osmero mladića prikazuju svoj proces sazrijevanja i „buđenja“. U potrazi za samim sobom, pronalazeći prve ljubavi, bježeći i buneći se protiv roditelja, kroz ples i glazbu koju sami stvaraju traže odgovore na goruća pitanja o problemima i dobrim stranama odrastanja. Neostvarene želje, odbijanja i prekomjerni zahtjevi roditelja tjeraju ih do krajnjih granica, no na kraju upravo je prijateljstvo to koje im daje povjerenje i podršku.“, tako službeno glasi tema te predstave no dio publike koja ju je gledala to što je prokazano protumačila znatno drukčije.

 

 „Sve je bilo u znaku seksa, kurvi, dječaka koje iskorištavaju stariji muškarci, transvestita. Bilo je tu i aluzija na masturbiranje kako je većina shvatila scenu u kojoj glumac okrenut leđima pumpa gumu. Shvaćam da je poruka da moramo poštovati različitosti, ali mislim da je takva predstava za svečanost zatvaranja festivala promašaj. Nije uredu niti da se MDF, koji uglavnom prate mlađa djeca zatvara predstavom namijenjenoj tineđerima jer njih je u publici vrlo malo“, kazao nam je jedan ugledni kulturni djelatnik koji je do kraja odgledao predstavu.

Nijsu se mogle ne vidjeti prazne boce koje su "krasile" prostor uz pozornicu.

Neki su primjetili  i da je u zboru Zdravo maleni bilo svega 14 članova koji su nastupili, što se teško može nazvati zborom.

 

Sramotno jer bilo i to što je već na početku svečanosti zatvaranja gledalište bilo poluprazno, a dio publike je otišao u sredini predstave. Među njima i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić sa suprugom i kćerkicom.

 

Sve u svemu, bio je to fijasko koji je možda i bio očekivan s obzirom na to da organizatori MDF puno toga rade improvizirajući, na brzinu i nesuvislo jer svima je jasno da MDF više nema ni značaj ni ugled kakav je imao nekad i kakav zaslužuje. Da nije radionica koje se održavaju po ulicama i trgovima i nekih programa na otvorenom u Šibeniku se ne bi ni osjetilo da se održava Festival jer je on više ne živi i ne diše s gradom

Iz kategorije: Kultura