Datum objave: 17. Lipanj 2017

57. MDF otvoren bez najviših državnih dužnosnika,ali u publici je sjedila obitelj Predsjednice

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibeniče budi dijete poruka je koja je i večeras, po 57. put odaslana s Ljetne pozornice u Šibeniku na svečanom otvaranju 57. Međunarodnog dječjeg festivala pred prepunom pozornicom u kojoj je bilo puno djece s roditeljima, ali i ljudi iz političkog i javnog života.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić, pozdravljajući najprije djecu, a onda i sve prisutne. u prvom redu izaslanicu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Šibenčanku Anamariju Kirinić državne tajnike, saborske zastupnike i EU parlamentarce, lokalne čelnike te šibenskog biskupa Tomislava Rogića i biskupa u Miru Antu Ivasa podsjetio je da su Šibenik i MDF neraskidivo vezani te da se festival održavao i u vrijeme Domovinskog rata.“Festival je trajao i kada nam je bilo najteže, kada smo proživljavali kulturocid, ali mi smo i tada s njega slali poruke mira.“

Anamarija Kirinić je istaknula kako je MDF posebna vrijednost i sinonim Šibenika koji je lani proslavio 950 godina svog prvog pisanog spomena. „Za sve nas koji smo odrastali na ulicama Šibenika lipanj je bio najljepši upravo zbog mnogobrojnih događanja na festivalu kada cijeli grad postaje pozornica“, istaknula je.

Čestitala je organizatorima na, kako je kazala, iznimno bogatom programu ovogodišnjeg Festivala i potom ga proglasila otvorenim, a nakon nje je već poznatu rečenicu, ovog puta „57. Međunarodni dječji festival je otvoren“ uzviknula skupina djece. Potom je kao i uvijek zbor Zdravo maleni otpjevao Arsenovu pjesmu „Zdravo maleni“. Predsjednica RH nije mogla zbog obveza biti na svečanosti otvaranja, ali je zato u publici bio njezin suprug Jakov Kitarović s kćeri.

Festival je otvorio dječji mjuzikl Buratino, u režiji Nine Kleflin, koji ga je otvorio i prije pet godina, s gotovo istom glumačkom postavom, ali s novim kostimima, nekim novim songovima Nene Belana, i novom scenografijom, ali s istom porukom, a to je da dječja dobrota uvijek pobjeđuje zlo u svijetu.

Narednih petnaest dana na festivalskim pozornicama i na trgovima i ulicama bit će izvedeno preko 140 programa, a djeca će se kreativno izražavati u 27 radionica.

Dok je trajala svečanost otvorenja rijeke ljudi, najvećim djelom roditelja s malom i malo većom djecom te mladih slijevala se Kalelargom prema rivi da bi uživali u tradicionalnom vatrometu i šibenskoj fešti. Otvorenje MDF- a, potvrdilo se po tko zna koji put mnogim je Šibenčanima poseban dan i prilika za poseban izlazak u grad.

Iz kategorije: Kultura