Datum objave: 22. Travanj 2017

Publika oduševljena premijerom "Ljepotice iz Leenanea",ali puno je bilo praznih stolica

Diana Ferić
Diana Ferić

Kada u Šibeniku događanja nema onda ih nema, a kada ih ima koncentriraju se u skoro isto vrijeme što se dogodilo večeras, a danak je plaćen tako što je na premijeri predstave „Ljepotica iz Leenanea“ u HNK –u Šibenik bilo dosta praznih mjesta što ta predstava, a posebno glumci koji u njoj igraju nisu zaslužili.

Riječ je o djelu suvremenog irskog dramatičara Martina McDonagha u režiji Dražena Ferenčine koji su izvrsno iznijeli svih četvero glumaca na čelu s Frankom Klarić koja u predstavi glumi četrdesetogodišnju Maureen koju naoko, ali samo naoko terorizira majka Meg koju je utjelovila poznata Biserka Ipša. Uz njih nastupaju i Jakov Bilić kao Pato, lik u kojeg se Maureen zaljubila te mladi splitski glumac Bojan Brajčić koji glumi Raya, Patoova mlađeg brata i svojim je nastupom doslovno oduševio publiku.

Ljepotica iz Leenanea je crna komedija s elementima melodrame i horora, koja tematizira odnos usidjelice Maureen i njezine majke Mag koje žive na brdu u malom mjestu Leenanea, na zapadu Irske u okrugu Galway, tamo gdje je mnoga ljeta kao dječak znao provoditi i sam autor - Martin McDonagh. U toj irskoj provinciji svatko zna sve o svakome, ali neke su tajne ipak dobro čuvane. Svakodnevicu McDonaghovih dama sastavljenu od redovitih svađa potpuno preokrene neočekivani dolazak nekadašnjeg prijatelja koji se zaljubi u Maureen.
Martin McDonagh u ovoj priči kroz odnos majke i kćeri uspijeva prikazati sve objektivne i subjektivne okolnosti promašenog i nedosanjanog sna, osobnog, socijalnog i nacionalnog, a poseban pečat postavljanju te drame na daske šibenskog teatra dao je redatelj Dražen Ferenčina.
Što ružnije i starije to bolje moto je kojim su se u svom radu vodili kostimografkinja Sara Lovrić Caparin i scenograf Branko Lovrić Caparin kako bi dočarali atmosferu  destrukcije kojom predstava odiše.

 

Autor glazbe je Igor Karlić, scenskog pokreta Alen Čelić dok je dizajn svjetla i ovaj put povjeren Josipu Bakuli.

I na kraju, svi su nagrađeni dugotrajnim pljeskom publike u kojoj je i ovog puta bio najstariji šibenski živući intelektualac i zaljubljenik u kazalište i umjetnost i kulturu općenito, profesor Ivo Livaković.
 

Iz kategorije: Kultura

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3