Datum objave: 30. Ožujak 2017

Dani kršćanske kulture Šibeniku donose promociju knjige Dina Milinovića

Šibenik News
Šibenik News

U sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u Šibeniku će biti održana promocija knjige 'Nova post vetera coepit: ikonografija prve kršćanske umjetnosti" autora dr.sc. Dine Milinovića. Knjigu će uz autora predstaviti dr.sc. Joško Belamarić, recenzent, te Anita Šikić, urednica i to idućeg tjedna, točnije 6. travnja, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

 

Trebamo li prvu kršćansku umjetnost 3. i 4. stoljeća promatrati kao zasebnu i zatvorenu cjelinu, izvan korpusa antičke, odnosno, rimske umjetnosti? Smijemo li je izdvojiti iz njezina prirodnog okoliša i pretvoriti je u zasebno razdoblje ili zaseban stil?

 

Ova knjiga nastoji pokazati da okolnosti nastanka kršćanske slike niti izdaleka nisu tako jednostavne kako bi se moglo činiti onima koji njezin početak vide u krugu izolirane i progonjene manjine i u proturječju s tradicionalnim repertoarom antičke umjetnosti. Umjesto toga, upoznat ćemo slojevit svijet bogate prošlosti i vizualnog iskustva, koji prolazi kroz izvanredno velike promjene.

Iz kategorije: Kultura