Datum objave: 28. Veljača 2017

FOTO: Šibenske maškare bez pravog Krnje, maškarana povorka dala mašti na volju

Snježana Klarić
Snježana Klarić

U sjeni legendarnih Murterskih baka pa i vodičkog karnevala na čelu s Jovanom Angrijom Hangrijom Gladušem, održana je završna karnevalska svečanost u Šibeniku. Krešimirov grad po navici uvijek na krivom mjestu i u krivo vrijeme glumi moralnu vertikalu, a iznimka nije ni ovogodišnji Pokladni utorak.

 


Maškare su vratile ključeve grada u Krešimirov dom bez ispaljenog metka, a prije toga su na rivi spalili, odnosno pokušali spaliti - pametni telefon. Iako nadaleko poznati po crnom humoru, zafrkanciji na tuđi i vlastiti račun, Šibenčani i Šibenčanke uključene u organizaciju pokladnog veselja nisu se pokazali dovoljno hrabrim, maštovitim ili smjelim kad su za Krnju pored svih likova i djela koja su po lošem obilježila proteklu godinu spalili - društvene mreže. 

 


Šibenski Krnjo definitivno nije pratio trud i umijeće šibenskih vrtića, osnovnih i srednjih škola za koje se ne može reći da im je manjkalo inspiracije. U karnevalskoj povorci koja je krenula s Baldekina, a predvođena Šibenskom narodnom glazbom, bajkovitim vilama na konjima, našli su se Draženi Petrovići, gejše, snježni oblaci i šareni baloni.

 


Posebno su oduševile nagrađene plinske boce Industrijsko - obrtničke škole, ali i Medicinska škola koja je pred Šibenčane iznijela projekt izgradnje Poljane. Za izvođača radova izabrali su Jurja Dalmatinca, a smatraju da će njegovo velebno djelo biti gotovo 'otprilike 2117. godine.

 


Učenici Tehničke škole pridružili su se karnevalskoj povorci prerušeni u ovce koju predvodi vampir.

 


I dok su mlađi i to oni od vrtića do srednjih škola u suradnji sa svojim tetama, učiteljima i učiteljicama, profesorima i profesoricama pokazali pravi duh pokladnog utorka, organizacija na većem nivou nije ih pratila pa ne čudi što se okupljena masa malih i velikih maškara razišla vrlo brzo nakon što je jadni Krnjo počeo gorjeti. Jadničak nije ni izgorio do kraja.

 


Iduće godine šibenskim maškarama želimo više hrabrosti i šale i program koji će se odužiti sudionicima povorke na trudu jer ove godine zaista su se pokazali. 

 

 

Iz kategorije: Kultura