Datum objave: 13. Veljača 2017

Šibenik se našao na Mapama nevidljivog Balkana

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Šibenik se našao na Mapi nevidljivog Balkana zahvaljujući detalju s ulice. Nije prvi put da su autori Mape Šibenik uvrstili na svoju Facebook stranicu, međutim, ovog puta to se dogodilo zahvaljujući tuđoj nepodopštini, Krešimirov grad još jednom dio regionalnog projekta Kluba putnika, regionalnog putničkog centra, internet časopisa o geokulturi i servisu za samostalna putovanja.

 

'Zna ti li mater šta radiš vikendon' natpis je o kojemu smo pisali prošli tjedan, a kojim je nepoznati autor nagrdio izgled stare gradske jezgre. Istina je da trg Dobrić gdje se natpis može vidjeti nije osobito njegovan s obzirom na povijesnu važnost, ali dodatno ga uništavati nije u redu čak ni kad zbog toga Šibenik dobije prostora u regionalnim projektima koji otkrivaju manje poznate detalje brojnih mjesta u državama bivše Jugoslavije i šire, a imaju i pripadajuću mobilnu aplikaciju.


Osim na web stranici i Facebooku, anegdote, crtice, zapažanja i sjećanja, mogu se pratiti i u hodu putem aplikacije pa kad god se netko nađe u blizini mjesta o kojem je ranije napisana priča, aplikacija će se oglasiti i pozvati vas da se upoznate s kuriozitetom o datoj lokaciji.

 

'Mape nevidljivog Balkana' nam daju priliku da otkrijemo priče drugačije od onih koje su dio naše svakodnevice, pružaju mogućnost da zavirimo u povijest – ne onu koju su pisali pobjednici, već povijest koju su proživljavali ljudi oko nas, a da o tome jedva ponešto znamo, svojedobno je poručeno.

 

 

 

 

 

 


 

Iz kategorije: Kultura