Datum objave: 28. Siječanj 2017

Šibenska Noć Muzeja:Povijest pretočena u originalne modne kreacije Karmen Herceg

Diana Ferić
Diana Ferić

Još jedan originalni i maštoviti program iz sinoćnje Noći muzeja u Šibeniku privukao je veliku pažnju javnosti – modna revija kreacija šibenske modne dizajnerice Karmen Herceg inspiriranih poviješću.

 

Kroz četiri ciklusa od pet do sedam modela predstavljena je tradicija Krapnja te prapovijest, antika i srednji vijek. Ornamente i neke druge simbole karakteristične za ta povijesna razdoblja Karmen je aplicirala na haljine,a za svako razdoblje odabrala je karakterističnu boju – kreacije vezane za Krapnja bile su boja obrađene morske spužve, prapovijest je bila azurno plava, antika siva jer je u to vrijeme prevladavala kamena arhitektura,a srednji vijek je predstavljen crvenom bojom.

Modna revija je osmišljena u suradnji s Muzejom grada Šibenika, a za ideje za haljine , odabir materijala, krojeve i na kraju šivanje zaslužna je Karmen Herceg.

„Radila sam na ovome četiri mjeseca. Moram zahvaliti predstavnicima Muzeja što su mu dali punu slobodu. Dosta sam istraživala karakteristike tih povijesnih razdoblja kako bih ih mogla na pravi način predstaviti, a na kraju mi je najteže palo peglanje“, pomalo je u šali kazala novinarima Karmen.

 

Ona već ima iskustva s takvim radom jer od početka odijeva šibensku gradsko stražu.

Svi modeli su nosivi, a bilo bi šteta da nakon ove modne revije završe u skladištu. Plan je da se Šibenik i kroz to predstavi u Bruxellesu.

FOTO: Martina Vidaković i Dino Bara

Iz kategorije: Kultura