Datum objave: 28. Siječanj 2017

Nedjelja u Šibeniku u znaku 147. rođendan kazališta

Šibenik News
Šibenik News

29. siječnja 1870. Šibensko kazalište otvoreno je s predstavom „Kip od mesa“ Teobalda Ciconija, u izvođenju kazališne družine Alfieri.

Nedjelja, 29. siječnja slavljenički je dan za šibensko kazalište. Isto dana prije 147 godina udareni su temelji današnjem nacionalnom kazalištu, a taj će rođendan kazalištarci proslaviti uprizorenjem predstave 'Gaćice' američkog glumca i producenta, Stevea Martina, nastalu prema djelu njemačkog dramatičara Carla Sternheima, a u produkciji domaćeg teatra.

 

Režiju potpisuje redateljica Nina Kleflin, a uloge tumače Franka Klarić, Armin Ćatić, Mijo Jurišić, Oriana Kunčić, Šime Bubica, Jakov Bilić i Sergej Mioč. Početak predstave je u 20 sati. 

 

O povijesti Šibenskog kazališta 

Inicijativu o gradnji šibenskog kazališta dala je tadašnja Općina Šibenik, a izgradnju je vodilo Društvo šibenskog kazališta, odnosno 28 poduzetnih dioničara, pa se može reći da je šibensko kazalište napravljeno samodoprinosom Šibenčana.


Projektant je bio Trogiranin Josip Slade, jedan iz grupe hrvatskih arhitekata 19. stoljeća koji su radili upravo na realizaciji kazališnih zgrada. Tako se dogodilo da je Hrvat, Slade, narudžbu za kazalište dobio od talijanske obitelji Mazzoleni.


Kazalište je imalo 53 lože u tri reda, parter i galeriju i bilo predviđeno za 500 osoba.


Ispred svake su druge lože medaljoni s portretima talijanskih pjesnika i skladatelja: Goldonija, Bellinija, Petrarce, Tassa, Ariosta, Alfierija, Donizettija, Maetastasia i Verdija.


Strop kazališta oslikao je Antun Zuccaro, alegorijskom slikom s likovima velikih Šibenčana, s desne strane tada još živog Nikole Tommasea, zatim Antuna i Fausta Vrančića, pored njih su dva umjetnika: bakrorezac Martin Kolunić Rota i slikar Andrija Medulić.


U sredini je žena – personifikacija Dalmacije, oslonjena o grb Šibenika.


Izgradnju kazališta poduzelo je Društvo šibenskog kazališta. No stvarni vođa svega vezanog uz kazalište, od prve ideje o izgradnji, pa potom još punih pedeset godina, bio je Šibenčanin talijanskog porijekla Paolo Mazzoleni.


Agitirao je za kazalište, skupljao novac, organizirao predstave i gostovanja.

Na otvaranju 1870. godine kazalište se zvalo Teatro Sociale da Sebenico.


 

Iz kategorije: Kultura