Datum objave: 23. Siječanj 2017

Predsjednik HAZU-a: Faust Vrančić bio je čovjek ispred svog vremena

Šibenik News
Šibenik News

U sklopu projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu, a na dan 400. obljetnice smrti velikog Fausta Vrančića održana je radionica u Knjižnici HAZU koju je vodila dr. sc. Marijana Borić sa Zavoda za povijest i filozofiju. Marijana Borić je ujedno i voditeljica projekta Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu kojemu je cilj popularizirati i afirmirati hrvatsko znanstveno nasljeđe na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

 

Memorijalni centar ''Faust Vrančić'' je partner na projektu. Akademija je bila pokrovitelj međunarodnoga znanstvenog skupa Faust Vrančić i njegovo doba u organizaciji Memorijalnog centra održanog u Vodicama, Šibeniku i Prvić Luci u rujnu 2015. godine povodom 400. obljetnice objavljivanja zbornika Machinae novae, a u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU održana je izložba o Faustu Vrančiću s nizom popratnih događanja.

 

Polaznici edukativne multimedijalne radionice su se kroz film i radionice u vlasništvu Memorijalnog centra mogli na moderan i interaktivan način upoznati sa postignućima samog Vrančića. Film i edukativne igrice dio su stalnog postava Centra u Prvić Luci na otoku Prviću.

 

- Faust Vrančić jedna je od najistaknutijih osoba cjelokupne hrvatske kulturne i znanstvene povijesti, pravi renesansni čovjek koji se ostvarivao u različitim područjima i čiji nam život i djelo i danas mogu biti nadahnuće. Poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, i Vrančić je bio veliki vizionar, čovjek ispred svoga vremena. Vrančić nam daje primjer kako se humanističke i tehničke znanosti mogu skladno povezivati i prožimati s ciljem izgradnje boljeg i naprednijeg svijeta. Bio je jedan od onih hrvatskih humanista koji su na različite načine pridonosili kulturnom i znanstvenom razvoju Europe, a istovremeno i afirmaciji hrvatskog jezika i kulture.

Premda je veći dio života, kao i mnogi hrvatski znanstvenici, proveo izvan Hrvatske, kao pravi domoljub trajno je ostao povezano s njom. U današnje vrijeme ubrzanog tehnološkog napretka Vrančić nam šalje poruku koliko je važno biti u toku sa suvremenim znanstvenim i tehničkim dostignućima, ne zaboravljajući istovremeno niti osnovne vrednote na kojima počiva ljudska civilizacija - izjavio je u povodu 400. obljetnice smrti Fausta Vrančića predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić.

 

 

Izvor: Memorijalni centar Fausta Vrančić

Iz kategorije: Kultura