Datum objave: 20. Prosinac 2016

Premijerno prikazan u kazalištu, film '950 godina grada' uskoro i u programu HRT-a

Šibenik News
Šibenik News

Tko nije stigao na premijeru filma '950 godina grada' u ponedjeljak navečer u šibenskom Kazalištu, priliku da pogleda koprodukcijski igrano - dokumentarni uradak Hrvatske radiotelevizije i Društva za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac' imat će za manje od tjedan dana, 26. prosinca, u jutarnjim satima (10.15 sati).

 

Film '950 godina grada' nastao je u godini kada Šibenik obilježava gotovo tisuću godina od povelje kralja Petra Krešimira IV.  koja predstavlja najstariji sačuvani dokument u kojoj se Šibenik spominje kao grad. Sniman je tijekom rujna tekuće godine na raznim lokacijama, a premijeri filma, čiji postojanak datira mnogo dalje u povijest, nema tko nije nazočio.

 

 

Nakon materijala koji je snimio za potrebe tvrđave Barone, redatelj Zoran Budak ima još razloga za biti ponosan na suradnju s predstavnicima Krešimirovog grada koji su mu povjerili prošlost u ruke. U filmu se pojavljuje niz osoba iz šibenskog javnog života, od glavnog tajnika u Ministarstvu kulture, Ivice Poljička, preko publiciste Darka Gulina do nagrađivanog glumca Mate Gulina, a i to je tek početak.

 

 

Osobito su dojmljivi kadrovi stoljetnog Krešimirovog grada čija je povijest, barem ona duga 950 godina stala u sat vremena igrano - dokumentarnog filma. Znamo gdje će Šibenčani biti u 10.15 na Stjepanovo.

 

 

 

Iz kategorije: Kultura