Datum objave: 15. Prosinac 2016

Obilježeno 20 godina Galerije Krševan, ali bez čelnih ljudi Grada

Diana Ferić
Diana Ferić

Ideja o osnivanju galerije likovnih umjetnosti u Šibeniku rođena je prije 50 godina, na 900. obljetnicu prvog pisanog spomena Šibenika, a 20. godišnjica njezinog postojanja obilježava se upravo ove godine, na 950. obljetnicu prvog pisanog spomena Šibenika. Dugo je trebalo da se ta ideja provede, podsjetio je sinoć na obilježavanju dva desetljeća postojanja Galerije Krševan njezin osnivač Pavle Roca.

„Inicijatori za osnivanje galerije suvremene umjetnosti bili su pokojni Slavo Grubišić i prof. Ivo Livaković koji je tada bio alfa i omega kulturnog života u Šibeniku. Ali dugo je prošlo dok se ta dobra ideja nije provela jer trebalo je puno toga da se posloži. Ona je ostvarena poslije Domovinskog rata kada je Šibenik iskazao interes da jače zakorači u sferu kulturnog života i iz ladice je izvađen taj projekt koji s e u njoj „točao“ godinama , prisjetio se Pave Roca. Napomenuo je kako je nakon Krševana otvorena i galerija Matija u kojoj se posebno promoviralo dječje stvaralaštvo dok tu ulogu nije preuzela Gradska knjižnica Jurja Šižgorića.

 

Galerija je otvorena u osebujnom prostoru crkvice Krševan koja potječe iz 12. stoljeća koja je obnovljena za tu nam,jenu. „Ovaj je prostor sam po sebi umjetnički i što god u njega stavite, kakvu god izložbu otvorite ona mu „dobro# stoji“, istaknula je sadašnja ravnateljica Galerije Antonija Modrušan. Ona i Pave Roca izrazili su nadu da će uskoro konačno u Šibeniku doći na red otvaranje galerijskog prostora u kojem će moći biti izložen i stalni postav. U svojoj zbirci Galerija Krševan ima oko 200 umjetničkih djela, a poklonili su ih umjetnici koji su izlagali u Šibeniku.

U proteklih 20 godina u tom je prostoru bilo čak 375 izložaba na kojima je izlagalo više od 200 umjetnika što je impozantna brojka. Povodom dvadesetog rođendana te galerije sinoć je otvorena i Treća izložba umjetničkih djela iz zbirke Galerije svetog Krševana. S 33 umjetnička djela.

 

Na žalost, na sinoćnjoj izložbi, kojom je obilježena ta važna obljetnica za Šibenik kao grad kulture čime se često diči nije bio nitko od čelnika Grada Šibenika, ali smo zato sreli nekoliko Šibenčanki i Šibenčana koji su bili na otvaranju većine, ako ne i svih izložbi u tom prostoru, među njima i Snježanu Radovčić. „ Raduje me što se Šibenik može pohvaliti s tolikim brojem izložbi i dobro pamti skoro svaku koja je otvorena u ovom prostoru“, kazala nam je. 

Iz kategorije: Kultura