Datum objave: 21. Studeni 2016

FOTO Pogledajte kako Borna Erceg sa suradnicima priprema svoju prvo operu "Turia i Plamenko"

Diana Ferić
Diana Ferić

Pri kraju su pripreme za operu "Turia i Plamenko" za koju je glazbu skladao mladi i nadareni šibenski glazbenik Borna Erceg, a libreto je napisala njegova kolegica i djevojka Jelena Pletikosa u povodu 950 godina od prvog pisanog spomena Šibenika. Posvetili su je nedavno preminuloj književnici i omiljenoj gimnazijskoj profesorici Jeli Godlar Brešan. Premijera je 1. prosinca. Probe se održavaju u šibenskom kazalištu. nastupima orkestra i pjevača.

 

 

Opera je pisana na ikavici i dalmatinskim dijalektom, a od solista je jedino Jelena Pletikosa Dalmatinka. Ona igra Turiu, u ulozi Plamenka izmjenjuju se Marin Vitas i Vjekoslav Kaštelančić. Kralja tumači Vice Šiljeg, Sunčicu Valnea Vretenar i Petra Crnjac, dok se u ulozi paža izmjenjuju Tea Požgaj i Mila Ždero. U orkestru su polaznici šibenske glazbene škole Ivana Lukačića i to Lana Plančić i Jelena Žaja na violini; violončelisti su Zvonimir Perković i Nina Lucia Perina, a flautu svira Nikola Kapitanović. Tu je i klarinetisti Roko Radeljak i Marta Burazer svirati u reprizama.Trubu svira Marijan Kuvačić, a trombon Robert Garofulić. Dirigent je Borna Erceg, a miševi i mačke u operi će odigrati zbor Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku.

 

" Turia i Plamenko" je priča o razmaženoj i neuglednoj princezi, koju otac pokušava udati, jer se zaljubio u sluškinju s kojom započinje novu ljubavnu idilu. Kako bi joj što brže našao ženika i pritom ga sigurno obmanuo, organizira igru pogađanja zagonetki, na koje budući princ, suprotno očekivanjima, mora odgovoriti krivo kako bi se domogao princeze. U tom dijelu mladi autor Borna Erceg parodirao je dio Puccinijeve poznate opere o prekrasnoj i moćnoj, ali hladnoj princezi Turandot, koja je ženike birala testirajući im inteligenciju teškim zagonetkama, ali je kod njih slučaj obrnut.

Borna Erceg, koji je svoju nadarenost pokazivao još kao polaznik šibenske glazbene škole,  i Jelena Pletikosa studenti su glazbe na Glazbenoj akademiji u Splitu, a u operi nastupaju i njihovi kolege pjevači.

FOTO:Ante Baranić

 

Iz kategorije: Kultura