Datum objave: 14. Studeni 2016

FOTO: Tri šibenske žene aktivirale društveno - političku scenu u Hrvatskoj zbog 950 kravata

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Ostalo je još malo do konačne realizacije projekta prikupljanja 950 (muških) kravata na inicijativu Jagode Sablić, izvršne suradnice Međunarodnog dječjeg festivala, spisateljice za djecu i ilustratoricu, koji su objeručke prihvatile njene kolegice iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Franka Klarić, glumica, te Sara Lovrić Caparin, kostimografkinja.

 


- Ovaj projekt koji sam osmislila prešao je granice Lijepe Naše. Stigle su nam kravate iz Osla, Nizozemske, Austrije, Philadelphije – kazala je Sablić, inicijatorica projekta, dodajući da će se tim kravatama pridružiti ona od pet metara Deni Designa, te još tri dužine dva metra kao i ona koju su poslali glumci s Kotor Festa.

 


Prikupljene kravate koje su već 'debelo' prešle brojku od 900 bit će izložene na pomno pripremljenoj izložbi 28. studenog u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' koju će s početkom u 19 sati otvoriti gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Odbora za proslavu obljetnice Ivica Poljičak.

 

 

I to neće biti samo još jedna u nizu izložbi jer za ovu su, za početak, svoj doprinos dala brojna manje i/ili više poznata lica iz svijeta kulture, sporta, politike, medicine što ih Šibenika, što iz ostatka Hrvatske.

 


- Uključili su se i naši sugrađani koji su nam donijeli zaista mnogo kravata, a nama je svaka kravata veoma dragocjena i na svakoj će pisati ime vlasnika – otkriva Sablić, dodajući da će izložbu ovog odjevnog predmeta koji ima i svoj dan (18. listopada) obogatiti i umjetnica Katarina Banić izložbom slika kravata.

 


Svoj doprinos projektu nastalim s idejom da se njime obilježi, naravno, 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika, pridružili su se, spomenimo samo, majka i sin, Loredana i Tomislav Bahorić, supružnici Tihana Harapin Zalepugin i Saša Zalepugin. Šibenski pjevač Ivo Pattiera, potom glazbenik Matija Dedić, glumac Špiro Guberina kao i njegove mlađe kolege poput Tarika Filipovića, Renea Bitorajca ili Gorana Bogdana i Ive Perkušića književnik Mladen Bjažić, redatelj Zoran Mužić i njegov kolega Dejan Ačimović. Zatim poznati šibenski profesor Ivo Livaković.

 

 

Tu su i šibenski doktori i odvjetnici, stručnjaci u prometu, Edi Bajica, Branko Bajica, Paško Bubalo, Ante Samodol, Milan Arnautović, Zdravko Peran. S kojim god imenom da nastavite niz, jedno je sigurno, nećete pogriješiti da je upravo ta osoba ostala bez barem jedne kravate u ime ovog projekta.

 


- Svi su veoma oduševljeni čim čuju za projekt i zapravo na taj način su i prvi put čuli da Šibenik obilježava 950. godina od prvog pisanog spomena tako da im je i to neka zanimljiva informacija. svi su dobronamjerni, pozitivne su reakcije, ali ih ponekada moraš dva, tri puta podsjećati da ti ostave i da ću pokupiti – otkrila nam je glumica, Franka Klarić, koja sudjeluje u prikupljanju kravata i može se slobodno smatrati ambasadoricom projekta.

 

 

Priznaje da je očekivala pozitivne reakcije, ali ne i toliku količinu oduševljenja. Tijekom potrage za kravatama otkrila je i nekoliko zanimljivih činjenica poput te da mlađe generacije nisu toliko 'zagrizle' za nošenje tog odjevnog predmeta. Ako je i imaju, onda je ona rezerviran za sprovode ili, pak, sretnije prigode poput premijera.

 

 

- Imamo kravatu pokojnog Nevena Belamarića kad je nastupao u Milanu i Beču. Zanimljiva mi je i slikala sam se s kravatom Gorana Grgića koja je na klaunove i koja nekako obilježava naš posao. Tu je i od Zlatka Viteza dok je bio ministar kulture. Kravata je s grbom Grada Zagreba s tipično austro-ugarskim bojama zlatno-crnim. Ima niz duhovitih kravata na zečeve, prasce – uvela nas je u čarobni svijet kravata koji će uskoro biti otkriven i Šibenčanima.

 


Nekoliko je ideja što kasnije s tim kravatama pa bi tako Franka da se napravi aukcija na kojoj bi se kravate prodavale, a prikupljena sredstava bili bi namijenjena nekoj humanitarnoj akciji. Sara Lovrić Caparin kao prava kostimografkinja od njih bi rado napravila krinolinu, a Jagoda Sablić voljela bi ih vidjeti na modnoj pisti.

 


- Bila je ideja se njima okiti bor, da Šime Strikoman napravi milenijsku fotografiju. No vidjet ćemo – poručila je Franka, dok Sablić dodaje kako bi se božićno drvce od kravata moglo naći u atriju šibenskog teatra.

 


U međuvremenu, Šibenčani i gosti grada moći će sudjelovati u natjecanju u vezivanju kravata koje će biti podijeljeno u kategorije (muškarci, žene i parovi), a tu je i domjenak na kojem se očekuju brojni uzvanici u kravatama, torba u obliku tog modnog dodatka te prava šibenska pisma.

 

 

 

 

Iz kategorije: Kultura