Ponedjeljak, 14 Studeni 2016 14:54

FOTO: Tri šibenske žene aktivirale društveno - političku scenu u Hrvatskoj zbog 950 kravata

Napisao: 
FOTO: Tri šibenske žene aktivirale društveno - političku scenu u Hrvatskoj zbog 950 kravata

Ostalo je još malo do konačne realizacije projekta prikupljanja 950 (muških) kravata na inicijativu Jagode Sablić, izvršne suradnice Međunarodnog dječjeg festivala, spisateljice za djecu i ilustratoricu, koji su objeručke prihvatile njene kolegice iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Franka Klarić, glumica, te Sara Lovrić Caparin, kostimografkinja.

 


- Ovaj projekt koji sam osmislila prešao je granice Lijepe Naše. Stigle su nam kravate iz Osla, Nizozemske, Austrije, Philadelphije – kazala je Sablić, inicijatorica projekta, dodajući da će se tim kravatama pridružiti ona od pet metara Deni Designa, te još tri dužine dva metra kao i ona koju su poslali glumci s Kotor Festa.

 


Prikupljene kravate koje su već 'debelo' prešle brojku od 900 bit će izložene na pomno pripremljenoj izložbi 28. studenog u Gradskoj knjižnici 'Juraj Šižgorić' koju će s početkom u 19 sati otvoriti gradonačelnik Željko Burić i predsjednik Odbora za proslavu obljetnice Ivica Poljičak.

 

 

I to neće biti samo još jedna u nizu izložbi jer za ovu su, za početak, svoj doprinos dala brojna manje i/ili više poznata lica iz svijeta kulture, sporta, politike, medicine što ih Šibenika, što iz ostatka Hrvatske.

 


- Uključili su se i naši sugrađani koji su nam donijeli zaista mnogo kravata, a nama je svaka kravata veoma dragocjena i na svakoj će pisati ime vlasnika – otkriva Sablić, dodajući da će izložbu ovog odjevnog predmeta koji ima i svoj dan (18. listopada) obogatiti i umjetnica Katarina Banić izložbom slika kravata.

 


Svoj doprinos projektu nastalim s idejom da se njime obilježi, naravno, 950. obljetnica prvog pisanog spomena grada Šibenika, pridružili su se, spomenimo samo, majka i sin, Loredana i Tomislav Bahorić, supružnici Tihana Harapin Zalepugin i Saša Zalepugin. Šibenski pjevač Ivo Pattiera, potom glazbenik Matija Dedić, glumac Špiro Guberina kao i njegove mlađe kolege poput Tarika Filipovića, Renea Bitorajca ili Gorana Bogdana i Ive Perkušića književnik Mladen Bjažić, redatelj Zoran Mužić i njegov kolega Dejan Ačimović. Zatim poznati šibenski profesor Ivo Livaković.

 

 

Tu su i šibenski doktori i odvjetnici, stručnjaci u prometu, Edi Bajica, Branko Bajica, Paško Bubalo, Ante Samodol, Milan Arnautović, Zdravko Peran. S kojim god imenom da nastavite niz, jedno je sigurno, nećete pogriješiti da je upravo ta osoba ostala bez barem jedne kravate u ime ovog projekta.

 


- Svi su veoma oduševljeni čim čuju za projekt i zapravo na taj način su i prvi put čuli da Šibenik obilježava 950. godina od prvog pisanog spomena tako da im je i to neka zanimljiva informacija. svi su dobronamjerni, pozitivne su reakcije, ali ih ponekada moraš dva, tri puta podsjećati da ti ostave i da ću pokupiti – otkrila nam je glumica, Franka Klarić, koja sudjeluje u prikupljanju kravata i može se slobodno smatrati ambasadoricom projekta.

 

 

Priznaje da je očekivala pozitivne reakcije, ali ne i toliku količinu oduševljenja. Tijekom potrage za kravatama otkrila je i nekoliko zanimljivih činjenica poput te da mlađe generacije nisu toliko 'zagrizle' za nošenje tog odjevnog predmeta. Ako je i imaju, onda je ona rezerviran za sprovode ili, pak, sretnije prigode poput premijera.

 

 

- Imamo kravatu pokojnog Nevena Belamarića kad je nastupao u Milanu i Beču. Zanimljiva mi je i slikala sam se s kravatom Gorana Grgića koja je na klaunove i koja nekako obilježava naš posao. Tu je i od Zlatka Viteza dok je bio ministar kulture. Kravata je s grbom Grada Zagreba s tipično austro-ugarskim bojama zlatno-crnim. Ima niz duhovitih kravata na zečeve, prasce – uvela nas je u čarobni svijet kravata koji će uskoro biti otkriven i Šibenčanima.

 


Nekoliko je ideja što kasnije s tim kravatama pa bi tako Franka da se napravi aukcija na kojoj bi se kravate prodavale, a prikupljena sredstava bili bi namijenjena nekoj humanitarnoj akciji. Sara Lovrić Caparin kao prava kostimografkinja od njih bi rado napravila krinolinu, a Jagoda Sablić voljela bi ih vidjeti na modnoj pisti.

 


- Bila je ideja se njima okiti bor, da Šime Strikoman napravi milenijsku fotografiju. No vidjet ćemo – poručila je Franka, dok Sablić dodaje kako bi se božićno drvce od kravata moglo naći u atriju šibenskog teatra.

 


U međuvremenu, Šibenčani i gosti grada moći će sudjelovati u natjecanju u vezivanju kravata koje će biti podijeljeno u kategorije (muškarci, žene i parovi), a tu je i domjenak na kojem se očekuju brojni uzvanici u kravatama, torba u obliku tog modnog dodatka te prava šibenska pisma.

 

 

 

 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!