Datum objave: 14. Studeni 2016

VIDEO: Od 'Aleksa, vrati se doma' do 'Winter is coming': Šibenik - mjesto filmske priče

Šibenik News
Šibenik News

U Šibeniku su u petak, 11. listopada, prilikom svečane premijere kratkometražnog igranog filma Po čovika redateljice Kristine Kumrić, snimanog u okolici Šibenika, predstavnici gradske i županijske vlasti razgovarali s ravnateljem HAVC-a Hrvojem Hribarom o razvoju filmske industrije u Šibensko-kninskoj županiji.

 

U šibenskom HNK, u nazočnosti predstavnika grada Šibenika, dogradonačelnika Danijela Milete i Nikice Penđera, te šibenskih filmaša, pokazan je veliki interes grada i županije za daljnji razvoj filmske industrije u ovoj regiji, a to potvrđuje i plan za otvaranje filmskog ureda po uzoru na već osnovane u drugim županijama. Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar svojim je domaćinima izrazio zahvalnost za dosadašnju suradnju u razvoju filmske djelatnosti te prepoznavanju mnogih potencijala nimalo dosadnog braka filmske industrije i filmskog turizma za našu zemlju, a posebno za grad Šibenik i Šibensko-kninsku županiju, no dogradonačelnik Mileta uvjerava kako potrebe da se već sad osnuje filmski ured - nema, o čemu smo pisali ranije.

 

Tim povodom publika je pogledala i pregled recentnih filmskih djela vezanih uz Šibenik, naslova Šibenik – mjesto filmske priče, koji sabire bogato audiovizualno iskustvo ovog prostora. Riječ je o hrvatskim filmovima snimanim na lokacijama u županiji, ali i stranim produkcijama koje su prošle kroz županiju snimajući u Hrvatskoj kroz tzv. mjere poticaja HAVC-a. Međunarodne produkcije od 2012. godine do danas ostvarile su ukupnu potrošnju u Hrvatskoj od gotovo 500 milijuna kuna, a dio prihoda ostvaren je i u Šibensko-kninskoj županiji. Naša filmska industrija privlači i servisira međunarodne projekte kao što su planetarne uspješnice poput serija Igra prijestolja i Iskopina, te filmova Winnetou, Jezero, Odiseja i mnogih drugih, koji domaćim filmskim djelatnicima, lokalnoj zajednici i turističkoj djelatnosti donose višestruke koristi, a posebno ističemo privlačenje turista u domaće destinacije koje su ujedno i atraktivne lokacije poznatih filmskih priča.

 

- Kada govorimo o uredu ne govorimo samo o podršci i pomoći stranim ekipama i onom dijelu koji nosi slavu i gospodarski rast, već bi on imao zadaće kao što je osiguravanje adekvatnog prikazivačkog repertoara za šibensku mladež koja je veličanstvena, a i lokalnim umjetnicima kojima treba dati podršku - objasnio je prisutnim novinarima ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar.

 

Izvor: HAVC

 

Video

Iz kategorije: Kultura