Četvrtak, 03 Studeni 2016 13:22

'Tijat' kao orkestar: Zvučna instalacija umjetnika snimana na legendarnom brodu

Napisao: 
'Tijat' kao orkestar: Zvučna instalacija umjetnika snimana na legendarnom brodu

Danas se privodi kraju autorski projekt Tonija Meštrovića pod nazivom Plan evakuacije sniman na Jadrolinijinom putničkom brodu Tijat.

 

Riječ je o multikanaloj (ambisonic 3D) zvučnoj kompoziciji koja je prezentirana u obliku  višednevnog umjetničkog događanja u galerijskom prostoru MKC Split i od 26. listopada.

 

Cijelo ovo vrijeme unutar radnog vremena galerije posjetitelji su mogli pratiti radni proces umjetnika u stvaranju zvučne instalacije koja će svoj finale imati u petak, 4. studenog.

 

-  Njegov svršetak bit će označen svečanim finissageom 3. studenog u 19 sati, a potom će se izvedbe finalnog rada moći poslušati 4 i 5. studenog od 16 do 20 sati - navodi Kulturpunkt portal.

 

 

Rad Plan evakuacije zvučno dokumentira, kroz sinhronih 18 kanala, brod Tijat te ga na svojevrstan način portretira kao akustički objekt ili instrument.

 

Tijat izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodograđevna industrija Split. Glavna karakteristika ovog omanjeg broda je motor s jednom propelom, veliki dimnjak na sredini broda iznad strojarnice i arhitektura koja odzvanja zvukom stroja što se širi kroz sve otvore, svaki na drugačiji način. Svi segmenti snažnog motorskog zvuka zbijeni su i odzvanjaju kroz prostor broda te se kao u orkestru saslušavaju kao jedna cjelina.

 

Produkcija rada sastoji se iz snimanja zvukova broda i realiziranja ambisonične 3D kompozicije u studiju, gdje su pripremljeni tek fragmenti kompozicije, te kroz kreiranje konačne izvedbe u ambisoničnom 3D prostoru u 17.1 kanalnom surround ozvučenju, što je i galerijski zamišljeno kao prezentacija rada u nastajanju.

 

Samo snimanje se zbivalo na palubi broda, od prove, salona, dimnjaka i otvora strojarnice do krme, i to za radnog vremena broda na njegovoj ustaljenoj ruti. Radi se prvenstveno o zvukovima brodskog stroja, paljenje i gašenje stroja te manevarskih radnji, glasova posade i putnika, ali i o načinu širenja zvuka prostorom cijelog broda.

 

Korištena oprema je sastavljena od različitih vrsta mikrofona na stalcima, kontakt mikrofona, hidrofona za podmorsko snimanje zvuka i digitalnih audio snimača koji omogućavaju 10 kanalno sinkrono snimanje.

 

Ambisonična 3D kompozicija u 17.1 kanalnom surroundu nastaje prvo kroz fazu priprema fragmenata kompozicije u studiju, a potom i kroz fazu konačne izvedbe kompozicije u ambisoničnom 3D prostoru u 17.1 kanalnom surroundu.

 

Na taj način i sam prostor galerije MKCa biva zvučno i prostorno transformiran u auditivni objekt broda, broda koji je među posljednjima takve vrste na Jadranu (barem od onih koji se koriste za prijevoz putnika).

 

 

O AUTORU:

 

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, je medijski umjetnik koji najčešće djeluje u formi video i zvučnih instalacija. Diplomirao je 1999. na Odsjeku za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom.

 

Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging u klasi prof. Valie Export na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji poslijediplomski studij Medienkunst kod prof. David Larchera i prof. Anthony Moorea na Kunsthochschule für Medien, Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao.

 

Svojim povratkom u Hrvatsku 2004. godine nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Neke od kontinuiranih preokupacija Meštrovićeva rada su asimilacija linearnog i cikličnog vremena, dokidanje naracije na koju smo naviknuli te tema promjene, u širokom rasponu, od bilježenja isparavanja vode u close circuit videoinstalaciji, do komentara društvenog konteksta. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Dobitnik je više stipendija i nagrada, poput nagrade za mladog umjetnika Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu 2007., i druge nagrade na izložbi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 2013. godine.

 

Živi i stvara u Rijeci i Kaštelima, a predaje u zvanju izvanrednog profesora na Odsjeku za film i video Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

 

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!