Datum objave: 07. Rujan 2016

'Po čovika' sa Šibenčankama u naslovnim ulogama u subotu čeka svjetska premijera

Šibenik News
Šibenik News

Na 41. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji se održava od 8. do 18. rujna, u natjecateljskom programu 'Kratki rezovi' (Short Cuts) premijerno se prikazuje kratkometražni igrani film Po čovika redateljice Kristine Kumrić, podsjeća Hrvatski audiovizualni centar. 

 

Filmu je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, a na programu je u subotu 10. rujna, nedjelju 11. rujna i petak 16. rujna.

 

Film Po čovika nastao je kao rezultat nacionalnog projekta 'Jedna slika iz Domovinskog rata' kojim se na umjetnički način htjelo tematizirati osobne ili posredne doživljaje Domovinskog rata, odnosno u ovom slučaju, traumu koju su pretrpjeli branitelji i njihovi voljeni, stoji na stranicama HAVC-a.

 

Na javnom pozivu pobijedila je priča Povratak spisateljice Maje Hrgović, a u drugoj fazi odabran je najbolji projekt ekranizacije koji su prijavile redateljica Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović i producentica Vanja Jambrović iz produkcijske kuće Restart.

 

Ova obiteljska priča odvija se u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

 

Glavne uloge odigrali su dvije mlade Šibenčanke Janja Avdagić i Leonarda Živković za čiji je odabir odgovorna još jedna Šibenčanka, casting managerica i kazališna glumica, Oriana Kunčić.

 

Kratkometražni film snimao se na području Šibensko  - kninske županije, a pred kamera uz Janju i Leonardu stali su i stariji glumci kao što su Franjo Dijak, Marina Redžepović, Nikša Butijer, Igor Hamer i Jelena Kordić. Direktor fotografije je Igor Zelić, montažu potpisuje Frano Homen, oblikovanje zvuka Borna Buljević, kostimografiju Zorana Meić, a scenografiju Ivana Škrabalo. 

 

Sretno u Torontu! 

Iz kategorije: Kultura